26 saker att göra på Maldiverna

Vad finns det att göra på Maldiverna? Vi har grundligt gått igenom utbudet av aktiviteter, och listar de mest populära sakerna att göra på denna fantastiska ögrupp. Lyckligtvis behöver ni inte oroa er över att bli allt för rastlösa, här finns nämligen en hel del roligt att hitta på.

Spela golf, dyk med hajar, snorkla, surfa och så vidare! Vi har tagit fram den mest kompletta listan över upplevelser och saker att göra på Maldiverna som ni inte vill missa!

Aktiviteter på Maldiverna

I mångas värld handlar en resa till Maldiverna endast om att ligga på en strand och dricka goda drinkar dagarna i ända. Även om det såklart också är helt underbart ibland så är det inte riktigt så det behöver vara, i alla fall inte alla dagar.

Många av aktiviteterna som erbjuds är direkt kopplade till fysiska aktiviteter, men självklart finns det även goda möjligheter och ett stort utbud av lugnare saker att hitta på.

Vi har samlat de roligaste sakerna och aktiviteterna att göra på de olika öarna. För att göra listan än mer komplett har vi dessutom lagt till olika sevärdheter och utflykter för dagar då ni kanske vill vara mindre fysiskt aktiva, men ändå vill hitta på något.

Så ta er tid och läs igenom denna artikel, så har ni garanterat en bra bild över vad det finns att göra på Maldiverna!

1. Snorkla bland tusentals fiskar 

Vad passar bättre än att snorkla på Maldiverna? Kristallklart vatten, ett rikt djurliv, fantastiska korallrev. Föreställ er att ni stoppar ner huvudet i ett akvarium så får ni en känsla av vad ni kommer få uppleva.

Här kan ni läsa mer om djurlivet på Maldiverna.

För er som inte har ett dykcertifikat eller kanske inte är bekväma med att använda en dykutrustning så är snorkling ett mycket bra alternativ. Möjligheten att snorkla finns mer eller mindre på alla öar såklart, men en del öar är bättre än andra.

Många öar har till exempel egna fina husrev att snorkla kring, direkt i anslutning till stranden, så man behöver inte ens boka in sig på någon snorklingstur. Ett plus är om man har tillgång till någon form av undervattenskamera, för det man upplever här under vattenytan är helt magiskt! Färgstarka fiskar och koraller i mängder, och har man tur dyker det kanske upp en ofarlig revhaj eller sköldpadda!

Det finns många olika alternativ och möjligheter för att snorkla, olika resorts har olika erbjudande och aktiviteter för detta.

Gillar ni att snorkla så rekommenderar vi att ni bokar en ö med ett eget fint husrev, så slipper ni lägga pengar på snorklingsutflykter var och varannan dag.

att göra på maldiverna - snorkla

2. Dyk bland valhajar 

Många som planerar en dykresa väljer ofta Maldiverna som resmål. Dykning på Maldiverna är en riktigt fullträff. Det vanligaste är att man dyker i ”strömdyk”. Snabba dyk i havets strömmar, här påträffas ofta djävulsrockor (manta) och valhajar eller revhajar. Det är också vanligt att en eller annan sköldpadda simmar förbi. En upplevelse ni sent kommer att glömma!

Dyken sker tillsammans med något av landets alla dykcenter. Man får givetvis låna utrustning och man dyker från båt. Oftast från de typiska maldivernabåtarna ”Dhonis”.

Det erbjuds också ”Liveaboard” utflykter där man är ute flera dagar med sitt dykcenter. Här får man självklart en mer komplett dykupplevelse. Dock ska man kanske inte välja detta om man inte är superintresserad av just dykning, eller om man bara är på Maldiverna under en kort tid!

Har mar inget dykcertifikat kan man absolut lära sig att dyka och ta detta cert hos de flesta dykcentren som finns. Det handlar om 8-10 dyklektioner och kostar några tusen kronor.

att göra på maldiverna - dyka valhaj

3. Åk ut och segla 

Att segla på Maldiverna tillhör kanske inte den vanligaste aktiviteten, men det förekommer absolut. Man seglar ofta med små eller större katamaraner där man solar och badar ute i havet mellan någon av alla atoller. Det förekommer såklart ofta också dyk eller snorkelsessioner i samband med seglingen. Man kan också välja att segla på små Dhonis på kvällen bara för att få uppleva den magiska solnedgången.

Ett annat alternativ när det kommer till segling är att man bokar en seglingsutflykt som sträcker sig över flera dagar, där det då ingår boende och mat på själva båten. Detta är givetvis lite större båtar och lämpar sig bäst för de som inte vill binda sig till en resort för länge, utan hellre upptäcker flera olika ställen. Priset för detta varierar men kostar ungefär lika mycket som att befinna sig på en all inclusiveresort.

Många resorter erbjuder även fantastiska dagsutflykter med segelbåt. Det är inte ovanligt att delfiner då kommer och simmar runt om båten.

att göra på maldiverna - segla katamaran

4. Fiskeutflykt 

För den som gillar att fiska finns det på en del öar möjlighet till detta. Den fisketokiga kan ofta hyra en egen fiskebåt med besättningsmän. De hjälper dig att rigga trollingspöna och talar till och med om när du har fisk på kroken, ifall du själv mot förmodan skulle missa detta. Du tar endast själv hand om det roliga, nämligen att veva upp fisken.

Utrustningen som vanligtvis används klarar fiskar upp till 100kg, så återigen: glöm inte kameran. Fiskepaketen varierar såklart beroende på ö, vissa öar har en enklare varianter av fiske så även barnen kan vara med.

Här kan ni läsa mer om hur det är att fiska på Maldiverna.

att göra på maldiverna - fiskeutflykt

5. Njut på spa-avdelningen 

De flesta hotellen har någon form av spa-avdelning på sin resort. En del hotell har det som sin ”grej” och satsar stenhårt på detta och vänder sig till de potentiella gäster som väljer hotell efter spamöjligheterna. Utbudet skiljer sig givetvis, precis som priserna. En timmes massagebehandling brukar kosta ungefär 100 usd, men såklart stiger priserna i förhållande till hur lyxigt och fint hotellet är.

Hotellen har ofta hela menyer med olika spabehandlingar, där olika massagebehandlingar är det vanligaste. På vissa öar erbjuds behandling i solnedgången eller på stranden. Behandlingarna är många och namnges olika på de olika hotellen. Det är alltifrån klassisk thaimassage till ”hot stone” behandling från Himalaya. Man kan även boka parbehandlingar av olika slag, där man då ligger och njuter på massagebädden intill sin partner med ljuv avslappnande musik i bakgrunden.

Många spabehandlingar på Maldiverna tar även vara på de marina livet i sina behandlingar. Man kan till exempel få en ”wrap massage” där man blir inlindad i olika varma sjögräsblad. Dessa blad är rika på antioxidanter och vitaminer och sägs göra riktigt gott för kropp och själ. Detta är något vi verkligen rekommenderar då det är lite unikt och samtidigt väldigt skönt för kroppen.

Till spabehandlingar hör också all form av manikyr och pedikyr, samt vaxning osv. Även detta finns också på i princip på alla hotell. I Sverige relaterar vi ofta spa med bubbelbad och varma källor med mera, men på Maldiverna handlar det mer om behandlingar, då bad i alla dess former vanligtvis förekommer över hela resorten.

Vi rekommenderar verkligen att spendera en del av reskassan på spa, då upplevelsen är bra mycket bättre än hemma tack vare de underbara miljöerna man naturligt vistas i.

att göra på maldiverna - spa

6. Varva ner med Yoga 

Yoga blir alltmer populärt och blir mer och mer ett vardagligt inslag i människors liv hemma i Sverige. Det bokas fler yogaresor än någonsin. Och vad kan då vara bättre än att boka en yogaresa till Maldiverna?

Yoga är en konst i sig och kräver både träning och erfarenhet. Många resorts erbjuder yogautbildningar, och delar också in sina yogasessioner efter hur erfaren man är. Precis som vi nämnde om massagebehandlingar finns det nästan lika många olika sorters yogavarianter.

Det gäller att noga läsa igenom vad varje session innehåller och för vilken grupp den riktar sig. Är man nybörjare blir det ingen vidare avslappning om man hamnar på en yogasession för experter. Är man väldigt inne i yogakulturen kan man hemifrån Sverige boka en yogaresa, där man får flyg, boende, yogalektioner med mera i priset. Lite som en charterresa. Här brukar också ingå andra sessioner som mindfullness, pilates och meditation.

Yoga hålls i många olika former på Maldiverna och fler gånger om dagen. Det är mycket vanligt att dagen inleds med ett yogapass i samband med att solen går upp, man samlas då utmed strandkanten eller på en brygga utmed havet för att tillsammans i grupp köra ett yogapass tillsammans.

Likadant gäller för kvällen, att man möts igen och försätter kroppen i ”yogaläge” till havets brus ihop med den fantastiskt fina solnedgången.

att göra på maldiverna - yoga

7. Håll er i form på gymmet 

Fitnesscenter och gym finns det gott om på Maldiverna. I princip alla resorter har ett gym. Det är oftast väldigt hög klass på hotellens gym, moderna maskiner och redskap i fräscha miljöer. Man kan träna själv eller i grupp. Givetvis finns det också i de flesta fall flera olika ”personal trainers” med olika kunskapsområden.

Många resorter erbjuder också lektioner i olika former, varför inte ta några lektioner i boxning till exempel? Det är vanligt att man känner en extra kick av att hotellens gym ofta ligger väldigt fint, man har många gånger en helt underbar utsikt över havet samtidigt som man tränar.

Det vanligaste är att fitnesscentret eller gymmet ingår i er hotellvistelse. Däremot kan det kosta extra att vara med på olika pass eller använda sig av en personlig tränare.

att göra på maldiverna - gym

8. Passa på att träna på golfsvingen 

Det låter nästan osannolikt, men det finns faktiskt flera olika golfklubbar på Maldiverna. Banorna är givetvis byggda efter vad som får plats och det handlar först och främst om korthålsbanor givetvis. Det finns även träningsmöjligheter så som drivingrange att tillgå.

Golfklubbarna erbjuder även utbildning och träning för de som är intresserade av det. Golfbanorna ägs av olika resorts, så det gäller att läsa på vilken resort som erbjuder just golf.

Man ska inte ha allt för höga förväntningar på golfspelet på Maldiverna, detta är mer ett aktivitetskomplement än en satsning på att locka gäster som är ute efter en golfresa. Banorna är som sagt byggda på små öar och förutsättningarna är ganska begränsade till att kunna erbjuda en riktigt bra golfbana på Maldiverna.

Men har man bara det i beaktning så är det ett mycket trevligt inslag på resan!

Här kan ni läsa mer om hur det är att spela golf på Maldiverna.

att göra på maldiverna - golf

9. Spela fotboll 

Även om Maldiverna är ett litet land så finns det ändå ett visst fotbollsintresse på öarna. Landet har både dam och herrlandslag i fotboll. På många av hotellen som ligger på större öar finns det tillgång till fotbollsplan, en del av mindre storlek men också fullstora planer.

Att spela fotboll på Maldiverna är kanske inte den mest förekommande aktiviteten men möjligheten finns för de som vill spela. Har man ett väldigt fotbollsintresserat barn finns det goda möjligheter att ge dem en upplevelse de sent kommer glömma.

Det finns nämligen öar och resorts som går in lite mer för det här med fotboll, ta till exempel Amilla Fushi Resort på Baa atoll, här anordnas träningsläger eller så kallade ”soccer camps” på utvalda datum för både yngre och äldre deltagare. Man anordnar också matcher för alla på resorten.

Ett annat exempel är Kuredu Island Resort & Spa som erbjuder en slags fotbollsakademi för ungdomar. För några tusenlappar per barn får de unga chansen att delta på detta träningsläger. Man bjuder även in olika profiler, till exempel Rio Ferdinand som spelat många år i engelska Premier League.

att göra på maldiverna - fotboll

10. Utmana varandra i tennis 

En tennisbana tar inte så stor plats, och är samtidigt en väldigt populär aktivitet. Framförallt kvällstid på Maldiverna. Vill ni spela tennis på Maldiverna är utbudet bra. Väldigt många hotell har en eller flera tennisbanor. Många har också egna tennistränare där man kan boka in sig på en kurs, både för nybörjare och för mer skickliga spelare.

Banorna håller överlag hög kvalité och man behöver inte tänka på att ta med egen utrustning, det finns givetvis att tillgå på de olika hotellen.

Dock får man givetvis ha med sig egna träningskläder, men racket och bollar lånas ut i samband med att man bokar banan. Precis som banorna är kvalitén på utrustningen bra, de håller absolut måttet för att kunna spela.

Det arrangeras olika varianter av träningsläger eller flerdagarskurser på olika öar. Till exempel så erbjuder båda hotellen vi nämnde i stycket om fotboll, tennisläger med inbjudna forna tennisproffs.

att göra på maldiverna - tennis

11. Beachvolleyboll med andra turister 

För att kunna spela beachvolleyboll krävs egentligen bara tre saker, en boll, ett nät och en strand. De första två kan köpas var som helst, men stranden finns inte överallt. Om det är något i världen som Maldiverna är känt för, så är det just för deras stränder. Därmed finns här också antagligen kanske världens bäst placerade volleybollbanor.

På Maldiverna spelar man på en paradisstrand i direkt anslutning till kristallklart vatten och vackra exotiska palmer. Oftast brukar det heller inte kosta något att spela.

Väderförhållandena är oftast helt perfekta och spelar man på kvällstid får man samtidigt njuta av en utav världens vackraste solnedgångar. Det är vanligt förekommande att hotellen arrangerar olika turneringar eller matchspel mellan gäster på hotellet, både tvåpersoners och flerpersoners matcher.

Är man nybörjare finns det oftast också introduktionskurser att anmäla sig till. Att spela volleyboll på Maldiverna är väldigt populärt, så läs bara på hotellets hemsida eller titta på deras fotogalleri för att försäkra dig om att det finns en bana att tillgå.

att göra på maldiverna - beach volleyboll

12. Ta en padelmatch 

Padel är har sedan 2016 blivit den nya folksporten i Sverige, var och varannan svensk spelar eller har spelat padel. Maldiverna fick sin första padelbana 2018 på Kuredu Island Resort & Spa. Sedan dess har det tillkommit några fler banor. Det är dock inte särskilt många hotell som erbjuder padelspel.

Men det är en upplevelse i sig att kunna spela padel på en bana omringad av palmer och i anslutning till stranden. Utrustning finns att låna på hotellen, man kan även få en grundkurs och en genomgång av regler om så önskas.

Padel kan spelas precis som tennis med bara två deltagare, men grundidén och det vanligaste är att man spelar fyra personer. Det går egentligen bra vilket som, men rekommendationen är att man spelar fyra personer. Har ni ännu inte provat rekommenderar vi verkligen att göra det.

Padel är fantastiskt roligt och kräver inga förkunskaper, så länge man lyckas träffa bollen med sitt racket så kommer man långt. Banorna är dessutom mycket mindre än en tennisbana, så man behöver inte springa lika mycket om man inte vill eller kan.

att göra på maldiverna - padel

13. Köra jetski

Vattensporter av olika slag är populära aktiviteter på Maldiverna. Precis som på många andra resorts runt om i världen erbjuds det även på Maldiverna möjligheten att köra jetski. Eller vattenskoter som det också kallas.

Boka en jetski och upptäck friheten i att kunna köra omkring på ett av världens vackraste hav. Det vanligaste är att man hyr en skoter under en kortare tid, exempelvis 10 eller 20 minuter, priset varierar men räkna mellan 500 och 2000 kronor beroende på hur länge man vill köra och vilken typ av vattenskoter man väljer.

att göra på maldiverna - jetski

14. Surfa 

Att surfa på Maldiverna är väldigt populärt, både vindsurfing och ”vanlig” surfing på vågorna utan segel. Det anordnas kurser på de flesta resorts. Är man erfaren kan man enkelt bara hyra en surfingbräda och ge sig ut på havet och njuta av surfing i en extremt vacker miljö.

Var noga med att höra er för gällande undervattenströmmar och grunda rev för platsen ni tänker surfa på. Vi rekommenderar någon form av genomgång innan man ger sig ut på vattnet, om inte för hur man surfar, så i alla fall för säkerheten och vad man bör tänka på, på just den platsen ni tänker surfa.

Man kan oftast hyra en surfingbräda timvis, är man mer intresserad och tänker surfa mycket finns det flera företag som livnär sig på att hyra ut surfingbrädor per vecka, som man isåfall själv tar med sig till ”sin” ö.

Här kan ni läsa mer om ni är intresserade av att surfa på Maldiverna.

att göra på maldiverna - surfa

15. Paddla kanot 

Att ta en kajaktur, eller att paddla kanot på Maldiverna är väldigt trevligt. Passa på att se er omkring och njut av utsikten runt just er ö, från havets perspektiv. Här finns det goda möjligheter till fina foto. Bor ni i en strandvilla eller vattenvilla passar det ypperligt att ta en runda bort till villan för att knäppa några schyssta foton på ert boende utifrån havet.

En del resorts eller kanotuthyrare har valt att ha kanoter med genomskinlig botten, för att man samtidigt ska kunna se vad som försiggår under ens egna kanot, väldigt häftigt! Man brukar kunna hyra kajaker eller kanoter per timme för någon hundralapp, men även boka en heldag om man skulle vilja ge sig ut på en längre tur och upptäcka andra närliggande öar, om detta finns förstås.

att göra på maldiverna - paddla kajak - kanot

16. Paddleboard 

Paddleboard, eller SUP (Standup Paddling) som det också heter har blivit mycket populärt de senaste åren. Påminner en hel del om surfing men skillnaden är att man inte är beroende av vågor eller vind. Snarare tvärt om, ju mer stilla havet är desto bättre är det lämpat för SUP.

Det ser väldigt enkelt ut men vi lovar, skenet bedrar. Det krävs en bra bålstyrka och en god balans, eftersom man hela tiden står upp på brädan. Efteråt känns det verkligen att man aktiverat sig.

Paddleboard på Maldiverna finns på många olika resorter, en del med instruktörer och en del utan. Det vanligaste är att man hyr sin paddleboard per timme. Tänk på att utföra denna aktivitet när det är lugnt och stilla ute, och för allt i världen glöm inte solkrämen om ni tänkt göra detta mitt på dagen. Vi rekommenderar att man gör detta sen eftermiddag eller kanske kväll, då väder och vind oftast tillåter det bättre.

att göra på maldiverna - paddleboard

17. Testa någon motorbåtsaktivitet 

Efter att ha legat några dagar vid poolen eller på stranden kan det vara på sin plats att få lite ”action”. Vad passar då bättre än att prova på lite wakeboard, banana boat eller bara slänga sig i en uppblåsbar ring bakom en motorbåt med 300 hästkrafter?

Utbudet av motorbåtsaktiviteter är stort och finns i olika varianter på de flesta öarna. Vill man passa på att förena adrenalinet med lite ”nytta” kan man ju alltid välja parasailing, skärmflygning efter motorbåt.

Båten drar iväg och efter några sekunder befinner man sig x-antal meter upp i luften och får samtidigt njuta av utsikten! Har man här med sig en vattentät kamera eller liknande är det verkligen läge för att ta lite schyssta bilder ur fågelperspektiv.

Förutom dessa ”nymoderna” vattenaktiviteterna finns ju även klassikern vattenskidor, som alltid är ett roligt inslag både för den som åker och för de som tittar på!

att göra på maldiverna - parasailing

18. Cykla runt på ön 

Endast på vissa öar ges det möjlighet att cykla på Maldiverna. Vanligast är det på de lokala öarna, men även vissa resorts erbjuder cyklar till sina besökare. Det beror oftast på hur ön ser ut med dess miljö samt utformning. De hotell som ligger på öar där cykling fungerar, erbjuder ofta uthyrning eller i vissa fall utlåning av cyklar.

Det vanligaste är att man cyklar omkring för att upptäcka ön man befinner sig på, och alltså inte i något motionssyfte. På de resorts där det finns cyklar är det oftast till för de som bor långt ut i en vattenvilla, så de snabbare ska kunna ta sig till exempelvis restaurangen på ön. 

Men på majoriteten av alla resorts behövs det inga cyklar. Öarna är såpass små och det är inga avstånd att tala om. Däremot är de lokala öarna generellt mycket större, och här kommer en cykel mer till användning.

att göra på maldiverna - cykla

19. Helikoptertur 

Att flyga helikopter på Maldiverna är inte speciellt vanligt. Men det finns några enstaka resorts som faktiskt erbjuder en ”15 min phototour”. Detta kostar en hel del och kanske inte är det bästa alternativet för att upptäcka Maldiverna, även om det säkerligen är en fantastisk upplevelse.

Men om ni istället bokar en resort som ligger en bit bort från Malé, så kommer ni ju få flyga med sjöflyg till och från ön. En upplevelse ni sent lär glömma.

Men om ni verkligen vill flyga helikopter och bor på en resort som erbjuder aktiviteten, så rekommenderar vi att boka upp detta så tidigt som möjligt, då dessa turer ofta är begränsade till ett mindre antal.

En del resorts erbjuder faktiskt även helikoptertransfer till sina öar ifrån flygplatsen. Detta ersätter då båt och sjöflyg som ju annars är det vanligaste sättet att transportera sig till sin ö.

att göra på maldiverna - helikopter

20. Ta ljuvliga strandpromenader 

Det finns nog ingen som varit på Maldiverna utan att ta en ordentlig promenad. Frihetskänslan blir total av att gå längs stranden utan att störas av varken fordon, människor eller annat som förekommer i det vardagliga livet. Öarna är oftast inte större än att det tar 20-45 min att promenera runt alltsammans.

Ta en frisk morgonpromenad innan frukost och njut av solens uppgång och den något svalare temperaturen, eller njut istället av en oförglömlig kvällspromenad i solnedgången. Ta med något gott att äta eller dricka och njut av paradismiljön tills stjärnorna lyser upp himlen. Möjligheterna och upplevelserna är i princip oändliga.

att göra på maldiverna - promenader strand

21. Njut av en god drink i solnedgången 

Detta tillhör antagligen det mest avkopplande och mest romantiska man kan göra på sin semester på Maldiverna. Luta er tillbaka i en skön solsäng och titta ut över världens vackraste solnedgång och njut av livet. Det skadar heller inte att drinkarna som finns att tillgå är generellt av mycket god kvalité på så gott som alla hotellen!

Att tänka på är dock att Maldiverna har särskilda regler och lagar gällande förtäring av alkohol. Detta på grund av att landet är av muslimsk tro. Så förtäring utanför hotellens öar och resortområde är förbjudet.

Att dricka alkohol på Maldiverna brukar inte bli ett problem alls, det finns många länder som har samma regler och lagar gällande sprit utan att det påverkar turismen negativt. Till exempel Dubai. Sålänge ni bor på en resort ö behöver ni inte bekymra er alls över detta.

att göra på maldiverna - dricka drinkar

22. Upplev huvudstaden Malé 

Malé är Maldivernas huvudstad, och är även en av världens minsta huvudstäder. Hela ön består egentligen av tätbebyggda hus ett par våningar höga. Bara detta är värt ett besök.

Staden är väldigt tätbefolkad så lugn och ro tillhör inte ändamålet för att besöka staden. Man brukar inte avsätta en eller flera semesterdagar för att åka till huvudstaden, passa istället på att tajma det med inresan eller hemresan.

Det finns en flera trevliga sevärdheter, vad sägs om en genuin fiskmarknad full av stora tonfiskar och andra godsaker? Eller varför inte besöka nån av de flera hundra år gamla moskéerna?

Det finns även en park rustad för diverse aktiviteter, man kan till exempel snöra på sig ett par skridsko och ta en åktur på riktig is, året om! Givetvis finns det en del marknader att besöka också, där man kan fynda både souvenirer och frukt från de lokala frukthandlarna.

Här kan ni läsa mer om Malé och dess sevärdheter.

att göra på maldiverna - utflykt malé

23. Shoppa 

Shopping på Maldiverna finns såklart, men inte i den utsträckning som man kanske är van vid när man är på semester. Bästa shoppingen för ”moderna” prylar är väl egentligen på själva flygplatsen. De flesta ställen att shoppa på annars ligger i huvudstaden Malé, här finns en del olika marknader, många mindre butiker som säljer diverse prylar samt olika kaféer och restauranger.

Givetvis kan man shoppa lite på resort öarna och på de lokala öarna också, då handlar det främst om typiska produkter från Maldiverna så som handgjorda smycken, träsmide, saronger och hattar med mera.

På hotellen finns oftast ett helt okej utbud, dock lite beroende på resortens storlek. Men här går ofta att köpa sol och badprodukter, träningskläder, olika krämer för huden med mera.

att göra på maldiverna - shoppa

24. Utflykt till en icke turist ö

Sedan 2009 är det tillåtet för turister att vistas på lokala öar på Maldiverna. Tidigare fick turister endast besöka resort öarna. Så vill ni se hur det är att leva på Maldiverna under mer ”vanliga” förhållanden utan all lyx och flärd, så kan detta vara något för er.

Det finns lokala färjeförbindelser som erbjuder transport till de olika lokala öarna, detta är inte särskilt dyrt och brukar gå ganska fort tidsmässigt. Väl på de lokala öarna möts man av människor som faktiskt bor på Maldiverna, många säljer saker de själva tillverkat, både mat och hantverk.

En av de mest populära lokala öarna på Maldiverna är Maafushi, tusentals turister besöker denna ö årligen. Både för en dag men även för en längre period. Det finns ”lokala” hotell på ön, och man får gå klädd i västerländska kläder överallt, bortsett från att gå i badkläder, det får man endast göra på stranden Bikini Beach. I närheten av Maafushi ligger flera andra populära lokala öar, som t.ex. Gulhi och Guraidhoo.

Här kan ni läsa mer om skillnaderna mellan olika öar på Maldiverna.

att göra på maldiverna - besök lokal ö

25. Ät middag under vattenytan 

Har ni någon gång funderat på att äta en riktigt fin middag på en riktigt fin restaurang i en helt unik miljö? Då ska ni verkligen fundera på att boka bord på en undervattensrestaurang på Maldiverna!

Hur många kan egentligen säga att man har ätit middag under vattnet? Detta är absolut en helt unik upplevelse och det finns ett antal resorter som erbjuder detta.

Det kostar naturligtvis en hel del, men är absolut värt det! Detta är verkligen något att ha på sin bucket list. Vissa av hotellen erbjuder fria middagar på dessa restauranger om man bor på hotellet flera nätter i rad.

Här kan ni läsa mer om Maldivernas undervattensrestauranger.

att göra på maldiverna - äta under vattnet

26. Bo under vattenytan

Nöjer man sig inte med att endast äta middag under vatten, kan man faktiskt även bo under ytan på Maldiverna.

På Conrad Rangali Island Resort som även har en välkänd undervattensrestaurang, hittar ni en tvåplans villa fem meter under ytan (The Muraka).

Detta tillhör den totala lyxen och på Conrad ingår både butler, kock, eget gym samt egen båt. Men kostar det så smakar det, just denna villa kostar ca 50 000 USD per natt. Så det tillhör kanske inte det allra vanligaste boendealternativet på Maldiverna.

Här kan ni läsa mer om undervattenshotell på Maldiverna.

att göra på maldiverna - bo under vattnet

Sammanfattning

Har ni betat av hela denna artikel om olika aktiviteter, så har ni antagligen en ganska bred uppfattning numera om saker att göra på Maldiverna. Man kan välja att slappa på en strand dagarna långa, eller göra om sin semester till en yogaresa eller fitnessresa med hälsa och välmående i fokus. Eller varför inte göra olika utflykter med shopping och sevärdheter i sikte?

Att dyka och snorkla står högst på ”att göra listan” hos de flesta turister, men det är ju ganska givet när man har korallrev i kristallklart vatten åt vilket håll man än tittar. Båtturer av olika slag är också mycket populärt, både i form av fiske, segeltur med picknick, eller att besöka någon mindre ö eller sandbank för att bara slappa.

Det finns alltså en hel del att välja mellan, så fundera lite innan ni väl reser. Det kan vara bra att ha en liten plan i god tid, dels för att en del aktiviteter kräver bokning men också för att inte riskera att glömma bort något man gärna vill göra. Det är lätt att man blir tagen av paradiset i sig, och helt glömmer bort det man tänkt hitta på när man suttit hemma innan resan.

Hotellen har väldigt bra information om vilka aktiviteter som finns lättillgängliga och vad man inte bör missa på respektive resort, så hör med personalen som jobbar på området när ni väl är på plats, så får ni garanterat all hjälp ni kan tänkas behöva!

Har ni ännu inte valt resort, så kan det vara klokt att läsa på lite om vilka aktiviteter som finns på vilka öar, framförallt om det är något speciellt ni vill hitta på. Mer information om det hittar ni antingen direkt på hotellets egna hemsida, eller hos vår partner där ni kan boka ert boende. Lycka till!