Fiska på Maldiverna

Drömmer du om den ultimata fiskeupplevelsen? Att fiska på Maldiverna har många fördelar. Det stora utbudet av fiskarter, de otroligt vackra miljöerna, samt de väldigt goda möjligheterna till att fånga en riktigt stor fisk.

I den här artikeln kan ni läsa om flera olika sätt att fiska på, allt för att ni ska kunna bilda er en så bra uppfattning som möjligt om fisket på Maldiverna.

Fiske Maldiverna

Näst efter turismen så är fisket den största industrin eller inkomstkällan på Maldiverna. Ungefär en tredjedel av Maldivernas befolkning jobbar på något sätt inom fiskeindustrin. Så fiske står lokalbefolkningen varmt om hjärtat. Fisket ligger i generna hos befolkningen flera generationer bakåt i tiden. Så de flesta har väldigt bra vetskap om hur det fungerar att fiska på Maldiverna.

Man kan fiska både från land och ifrån båt, det finns många möjligheter. Av naturliga skäl finns det inget insjöfiske då öarna är för små och för att miljön inte erbjuder några sjöar alls. En del fisketurer på havet är anpassade för hela familjen, inklusive de med småbarn. Medans andra är mer inriktade på ”Big Game Fishing”, där man riktar sig till de som är på jakt efter en riktigt stor fisk.

Oavsett vilket man väljer så blir en fiskedag på Maldiverna en oförglömlig upplevelse. Vi kommer längre ner i artikeln att dela med oss av de bästa tipsen vad gäller ”amatör” fiske samt sportfiske på Maldiverna!

Fiskemetoder

Att fiska på Maldiverna kan göras på flera olika sätt. Trolling efter båt är det vanligaste när det kommer till sportfiske. Det mest förekommande är att man köper in sig på en båttur på en modern motorbåt som är försedd med flera havsfiskespön, och en ordentlig stol med bälten längst bak. I denna stol får man sätta sig när en fisk har nappat. Personalen ombord vägleder er sedan under själva ”fighten”, om ni känner er osäkra.

Mer avancerade fisketurer erbjuder både jerkbaitfiske och flugfiske från olika sandbanker eller från båtar som lägger till i närheten av korallreven. Även bottenmete förekommer en del, främst på kvällstid. De olika fiskemetoderna används för olika ändamål. Allt beroende på vilken fiskart man är ute efter. Detta har givetvis de som arrangerar fisketuren stenkoll på.

För lokalbefolkningen är den mest använda och kanske mest världskända fiskemetoden ”Pole fishing”. Detta görs från en stor platt motorbåt, där 10 till 20 fiskare står intill varandra längs med båtens kant utrustade med långa pålar. Pålarna har en ca 3 meter lång fiskelina med gummiklädd krok monterad. Fisket görs genom att en person slänger i färsk fisk i vattnet, från båtens främre del.

Tonfisken går upp till ytan för att äta dessa, men flera av fiskarna får istället en gummiklädd krok i munnen. De som fiskar slår sin krok mot vattenytan gång på gång, och tonfiskarna slängs upp på båten, flera gånger i minuten. Detta är en unik fiskemetod som inte förekommer på så många ställen i världen. Men på Maldiverna har detta gjorts i väldigt många generationer.

maldiverna fiske

Båtarna 

Båtarna som används på fisketurerna är ofta av den klassiska typen Dhoni. Dvs. långa smala träbåtar med utombordsmotor där bak. Självklart har de mer nymoderna arrangörerna riktiga motorbåtar anpassade för fiske. Då oftast med stora starka motorer och spöhållare längs relingen för att kunna ge sig på de riktigt stora fiskarna genom trolling.

Man fiskar också en del från katamaraner, men då brukar utflykten vara kombinerad med mer än fiske. Till exempel snorkling, bad eller lunch på en mindre ö.

Fisketur Maldiverna

Det finns många som anordnar olika typer av fisketurer på Maldiverna. Man kan vanligtvis åka på en halvdag eller heldag, eller endast någon enstaka timme. Flera erbjuder även helhetslösningar med måltider inkluderat, möjligheterna är många. Det mest förekommande är att resorten man bor på anordnar och erbjuder någon form av fiske för sina gäster.

Vi har förutom egen erfarenhet samlat på oss lite tips och information om fisket som erbjuds på några av de resorts vi rekommenderar. Vi har här nedan valt ut några hotell i olika prisklasser som är mycket populära, som dessutom erbjuder fiske till sina gäster. Utöver dessa hotell finns det givetvis många fler som erbjuder fiske i olika utsträckning. Det finns att läsa på respektive hotells hemsida.

fiske maldiverna

Bra resorter som erbjuder fiske

Kuredu Island Resort and Spa: Kuredu erbjuder flera olika varianter av fiske. Den mest populära varianten är Big Game Fishing. Här följer man med riktigt rutinerade fiskare på en stor motorbåt utrustad med all tänkbar utrustning för att kunna fånga de största fiskarna.

Man kan boka alltifrån 2 till 8 timmar, och under turen ingår olika drycker, viss förtäring samt all utrustning. Priset för denna utflykt börjar på ca 300 dollar, men kan kosta upp till ca 1000 dollar beroende på tidpunkt och hur länge man är ute. Tänk på att priset gäller för hela båten. Så man kan vara upp till fyra personer som delar på denna kostnad.

En annan populär utflykt är Night Fishing. Vad kan vara trevligare än att följa med på en fisketur kvällstid under klar stjärnhimmel, och fiska som lokalbefolkningen gjort i alla år? Betet är rå fisk och linorna drar man för hand utan spö. Fisken man fångar tillagas efter turen och serveras som huvudrätt. Det blir verkligen en kväll att minnas. Utöver dessa två utflykter erbjuder resorten kastfiske av olika typer, till exempel klassiskt fiske från motorbåt eller flugfiske från sandbank.

Läs mer om Kuredu & boka er vistelse med bästa prisgaranti!

JA Manafaru: På denna resort erbjuder man främst traditionellt fiske från motorbåt, priset är ca 150 dollar för två timmar. Tänk på att boka i god tid för utflykten genomförs normalt bara en dag i veckan. Det finns olika tider att åka ut på givetvis, från morgon till kväll. Vi rekommenderar tidig morgon eller på kvällen när solnedgången bjuder på en fantastisk vy över oceanen. Oavsett vilken tid man väljer är priset detsamma.

Läs mer om JA Manafaru & boka er vistelse med bästa prisgaranti!

Lily Beach Resort & Spa: Lily Beach resort erbjuder både dagsturer och kvällsturer. Och även en Big Game variant ute på djupt vatten. Den mest uppskattade turen sägs vara fisketuren som avgår kl 17 och erbjuder både bra fiske och en fin solnedgång. Fisket sker med lina på rulle, alltså inget spö. Personalen på båten är väldigt hjälpsamma och visar allt man behöver känna till. Det som fångas tillagas och serveras dagen efter på resortens restaurang. Denna resort har blivit utsedd till en av de bästa när det gäller fiske!

Läs mer om Lily Beach Resort & boka er vistelse med bästa prisgaranti!

Royal Island Resort & Spa: Här erbjuds främst nattfiske från de klassiska båtarna Dhonis. Man fiskar med självlysande flöte och lägger till kring reven utanför öarna. En väldigt speciell fiskemetod som absolut bör upplevas. Royal Island erbjuder också Big Game fishing, efterfrågan är stor så boka i god tid. Det är inte ovanligt att man krokar exempelvis en tonfisk eller Wahoo, vilket inte kan göras på så många andra ställen i världen!

Läs mer om Royal Island Resort & boka er vistelse med bästa prisgaranti!

Bästa fisket på Maldiverna 

Maldiverna är känt för att erbjuda ett av världens bästa fiske, speciellt när det kommer till Big Game fiske. Detta mycket på grund av det fantastiska klimatet och de svårslagna vyerna. Men framförallt också tack vare utbudet av stora fiskarter.

Här fiskas svärdfisk, wahoo, tonfisk och barracuda, för att nämna några av de mer populära arterna. Människor från hela världen väljer just Maldiverna som resmål för att få uppleva dessa fantastiska fiskemöjligheter! Det finns många fiskeintresserade som drömmer om att få fiska på Maldiverna.

Här kan ni läsa mer om det fantastiska djurlivet på Maldiverna.

Utbudet är stort, det finns många olika arrangörer som erbjuder en fisketur på Maldiverna. Och de flesta säger sig erbjuda det bästa fisket. Men ska vi vara riktigt ärliga så är det väl egentligen Maldiverna i sig som erbjuder det bästa fisket, oavsett vilken arrangör man väljer att åka med. Bor man på en resort som inte erbjuder fiske så finns det hur många som helst som erbjuder detta i huvudstaden Malé. Kanske kan ni isåfall tajma in en fisketur i samband med dit eller hemresan?

Från Malé avgår fisketurer dagligen och priserna varierar. Men det kostar omkring 100 till 200 dollar i timmen beroende på om det ingår mat och dryck och så vidare. De flesta arrangörer väljer att köra några sjömil bort från huvudstaden, där fiskarna lever ostört och i det vilda. Om det är något Maldiverna har gott om så är det vatten, så fiskevattnet är ofta mer eller mindre orört, vilket gör att fisket i sig blir betydligt bättre!

bästa fisket maldiverna

Sammanfattning

Är ni fiskeintresserade så kan vi varmt rekommendera att fiska på Maldiverna när ni ändå är här. De extra pengarna en fiskeutflykt kostar kommer vara väl investerade och ge er en oförglömlig upplevelse. Drömmer ni om en riktigt stor fisk så är det ”Big Game Fishing” som gäller.

Väldigt många resorter erbjuder någon typ av fiske, vilket gör att man inte behöver känna någon större begränsning i vilken ö man ska boka. Resorterna vi presenterat i den här artikeln kan vi varmt rekommendera om ni vill bo bra och samtidigt få en häftig fiskeupplevelse. Vi önskar stort lycka till i jakten på drömfisken!