Surfa på Maldiverna

Vill du uppleva den bästa surfingen i ett av världens främsta semesterparadis? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta när det gäller att surfa på Maldiverna!

Vi våra länkar kan ni dessutom boka ert boende på Maldiverna med bästa prisgaranti!

Vindsurfing, kitesurfing och alla andra typer av surfing. Vi presenterar de bästa surfplatserna och de bästa hotellen med inriktning på att just surfa! Maldiverna med sina många öar erbjuder verkligen surfing i världsklass!

Surfresa Maldiverna 

Att åka till Maldiverna för surfingens skull är inte alls någon dum idé, landet består ju av cirka 1200 olika mindre öar, som då såklart allihopa omringas av indiska oceanen. Detta gör att det finns väldigt goda möjligheter till att surfa.

Vill man inte “låsa sig” på en specifik ö eller resort kan man boka in sig på “liveaboard” resor, vilket innebär att man åker runt med en stor båt med personal under sin semester på Maldiverna. Dessa liveaboard resor finns med olika inriktningar, bland annat surfing! Mer om detta längre ner i artikeln.

Surfing på Maldiverna – en totalupplevelse 

Att välja Maldiverna som resmål för sin surfsemester är ett mycket bra val. Vågorna tillhör inte världens starkaste men är fullt tillräckliga, och klimatet och omgivningen man befinner sig i är verkligen i en klass för sig!

Vågorna ligger i snitt i axelhöjd på surfaren, men längden på vågorna väger upp den lite lägre höjden. Att surfa på Maldiverna fungerar absolut bäst för medelsurfaren, eller de mer avancerade surfarna. Mycket på grund av att de flesta ”surf-spotsen” är ute bland reven, man surfar alltså inte in till stranden.

Att hitta bra surfplatser på Maldiverna är inte särskilt svårt, så länge man har båt. Utan båt är surfplatserna lite mer begränsade eftersom det inte är så vanligt med strandnära surfing.

Precis som överallt annars förekommer det dagar då vädret inte tillåter lika bra surfing, men Maldiverna erbjuder alla sorters aktiviteter man överhuvudtaget kan tänka sig, så att bli rastlös är verkligen inget alternativ. Skulle det var total stiltje på havet kan man alltid passa på att snorkla bland korallfiskar och havssköldpaddor, eller varför inte låta kroppen återhämta sig genom några spabehandlingar?

surfing maldiverna vågor

Hyra surfutrustning 

Att hyra sin utrustning kan vara en klar fördel, man slipper riskera att ens egna prylar går sönder under transporten från Sverige till Maldiverna. Man slipper också bära runt på dessa otympliga tunga väskor.

Att hyra sin surfbräda på Maldiverna är mycket smidigt, det finns flera olika företag som arrangerar detta. Det vanligaste är att man bokar och betalar direkt på nätet, sen möts man upp på flygplatsen och får sin bräda direkt.

Samma sak gäller när man lämnar tillbaka den, man möts på flygplatsen där personal från uthyrningsföretaget kontrollerar skicket på brädan och tar den sedan med sig. Priset ligger på mellan 90-150 USD för en vecka.

Givetvis går det även bra att hyra sin surfingbräda ute på de flesta öarna. Eller om du hellre vill använda din egen bräda, tänk då bara på att kolla vad flygbolaget har för regler kring bagage.

surfbrädor maldiverna

Bästa atollerna på Maldiverna att surfa på

Man brukar dela in Maldiverna i tre delar när det gäller surfing (vågsurfing, alltså utan segel): Atollerna kring Maldivernas huvudstad Malé, de centrala atollerna, och de sydliga atollerna.

Skillnaden mellan dessa tre är vågornas intensitet och storlek, men kanske framförallt hur befolkade de olika surfplatserna är. Så vilken atoll som egentligen är bäst att surfa på ligger mycket i surfarens händer, för det beror ju såklart på vad man är ute efter.

Vi har fördjupat oss i ämnet om hur surfingen är på de olika atollerna, och kommer här att beskriva i korthet lite mer om olika populära surfställe i dessa atoller!

Malé atollerna – många möjligheter och lättillgängligt

Atollerna i norr, kring huvudstaden Malé har varit ett populärt tillhåll för surfare i många år. Detta för att det finns många bra ställen att surfa på, som dessutom är relativt lättillgängliga. Nackdelen med tillgängligheten är väl i så fall att det kan upplevas ”trångt” under de bästa perioderna mellan april och oktober. Här nedan listar vi tre väldigt populära ställen att surfa på kring Malé: Jailbreaks, även kallat ”prisonpoint”. Namnet kommer av fängelset Maafushi som ligger på en närliggande ö. Det sägs att Jailbreaks besitter den snabbaste vågen på Maldiverna. Detta ställe är återkommande när det gäller surfing på Maldiverna. Chickens, många håller denna plats som en av de bästa i världen. En bra dag med rätt vind kan man här få uppleva vågor som låter dig surfa i upp till omkring 500 meter! Chickens ligger på Viligilimathidhahuraa, och namnet kommer av ”kycklingfarmen” som ligger på ön. Cokes, bland de bästa vågorna på Maldiverna. Ligger strax utanför Thulusdhoo där man tillverkar Coca-Cola, där av namnet. Cokes är inget för nybörjare då vågorna är ganska svårhanterade för en glad amatör. Leta boende och boka med bästa prisgaranti via vår partner!

De centrala atollerna – vågor i världsklass

Man skulle kunna säga att vågorna runt omkring de centrala eller mittersta atollerna på Maldiverna är en blandning av hur surfingen är i norr och söder. Här surfar man oftast utan ”grannar”. Det är absolut mindre befolkat än vad det är kring atollerna runt Malé. Tre populära ställen att surfa på här är:

Mahibadhoo, består egentligen av tre olika delar. En utsida, en sväng, och en insida. När väder och vind stämmer får man alla dessa tre delar i ett enda åk, och det är då Mahibadhoo är som bäst. Ön i sig är ingen resort ö, utan här bor lokalinvånare.

Mikado, denna ”surfspot” ligger väldigt öppen vilket ofta ger ganska blåsiga förhållanden. Vågorna är kraftfulla och när tidvattnet är högt kan surfingen här bli riktigt bra! Mikado ligger i närheten av Thimarafushi som är känt för sin surf camp.

Kasabu, välkomnar både nybörjare och mer avancerade surfare. Denna surfplats ligger intill Dhaalus lokala flygplats, vilket gör surfingen här ganska lättillgänglig. Tack vare flygplatsen anordnas en del surfresor med Kasabu som en av huvudattraktionerna.

Leta boende och boka med bästa prisgaranti via vår partner!

Södra atollerna – kraftfulla vågor för vana surfare

Vågorna i söder är något lägre i höjd, men väldigt kraftfulla. Detta gör att amatören kanske inte bör välja att surfa bland de sydliga atollerna. Vågorna är ojämna och sällan ”snyggt formade”. Men kraften i vågorna ger en grym hastighet, och det är detta som lockar de lite mer vana surfarna. Tre väldigt populära ställen att surfa på bland de södra atollerna är:

Blue Bowls, i närheten av Huvadhoo ligger relativt skyddad av vinden, vilket gör att denna plats i princip alltid levererar bra surfing. Ett säkert kort helt enkelt. Inte särskilt befolkat av surfare, dock besöker en del båtcharters denna plats med jämna mellanrum.

Five Island, Precis som Blue Bowls ligger Five Island skyddad av ”obehörig vind”, vilket gör att surfingen ofta är bra. Dock är vågorna här mer kraftfulla. Detta ställe är känt för sina ”tubes”, vågor som blir tubformade innan de slår över helt.

Love Charms, i rätt förhållande är detta ett av de bättre ställena i södra Maldiverna. Vågorna blir omkring tre meter höga och bjuder på en rejält lång åktur om allt vill sig rätt. Love Charms vågor ser helt olika ut beroende på vind och tidvatten, vilket kan göra surfingen helt annorlunda från dag till dag.

Leta boende och boka med bästa prisgaranti via vår partner!

surfingbrädor maldiverna

Rev surfing – inget för nybörjaren

På Maldiverna handlar den mesta surfingen om rev surfing. Detta går ofta hand i hand med att man beger sig ut med båt bland reven, och surfar på vågor som oftast slår ut mot stenar eller rev.

Detta är naturligtvis lite farligare än att surfa in mot stranden, och man bör därför inte vara helt ovan vid att surfa innan man ger sig ut här. Korallerna i reven är ofta sylvassa, man kan skada sig ordentligt om man inte är försiktig, så använd alltid rätt utrustning.

Beger man sig ut med en surf camp eller bokar in sig på en dagstur med rutinerade surfare tillhandahåller de allt som oftast rätt utrustning, de har också alltid bra koll på viktiga saker så som hur djupt vattnet är, var vågorna slår ut och så vidare.

Tjusningen med att surfa bland reven är att dessa rev alltid får vågen att slå ut i rätt tid, så att surfa bland rev är en riktig upplevelse om det görs på rätt sätt.

Liveaboard Maldiverna – surfresa med boende på båt

Denna typ av resa passar dig som vill lägga fullt fokus på surfingen under din semester på Maldiverna. Det finns flera olika företag som arrangerar denna typ av surfresa, en del arrangörer väljer att kombinera det med snorkling, dykning eller fiske för att få en större helhet för gästen.

Hela idén med ”liveaboard resor” är att gästen köper ett komplett paket där man oftast blir hämtad direkt på flygplatsen för att snabbt komma ut till sin liveaboard båt.

Därefter börjar resan, där man är 10-20 gäster vanligtvis som bor på båten samtidigt. Man åker sedan runt bland de olika atollerna och upplever Maldivernas bästa surfställe. Besättningen på båten har bra koll på vilka stopp man ska göra för att kunna få chansen att uppleva riktigt bra surfing.

Var man stannar beror på väder, vind och säsong. En liveaboard resa brukar vara mellan 4 och 14 dagar. Priset varierar såklart beroende på hur många dagar man är ute, men även på hur ”lyxig” båten är. Men räkna med mellan 150-500 USD per person och natt, beroende på dessa faktorer.

I priset ingår allt som oftast frukost, lunch och middag. Kvalitén har en tendens att variera, så var noga med att läsa recensioner och gästbetyg innan bokning. Viss dryck ingår oftast också i dessa paketresor. En stor fördel med dessa surfingresor är att man träffar människor med samma stora intresse på båten, som kanske rent av blir en vän för livet. För det man upplever på en sådan här resa är oförglömligt.

Att ta med egen utrustning varierar, många surfare vill inte hyra en bräda utan ha sin egen. Generellt rekommenderas det att man tar med två brädor som får plats i samma väska. Tänk bara på att flygplatser och flygbolag har olika regler för maxlängd på bagage, så kolla med flygplatsen eller flygplatserna som besöks i samband med resan.

Vill man inte släpa med sig otympliga väskor till Maldiverna går det bra att hyra brädor. Detta kan bokas hemifrån via nätet, ta gärna hjälp av det företag som arrangerar just din liveaboard resa.

SUP – avkopplande nöje men dock bra träning

SUP är en alltmer växande variant av surfing. Man står upp på en stor surfbräda och paddlar sig framåt med en paddel. Det som gör denna surfing så populär är att det varken krävs vågor eller vind. Snarare tvärtom, ju lugnare havet är desto skönare blir surfingen.

Och träningen man får i samband med detta är extremt mycket större än man tror. Efter en dag på havet på en SUP (stand up paddle) känns det nästan som att man genomfört ett triathlon.

På Maldiverna anordnas det flera olika aktiviteter med SUP. Både resorter och nischade företag arrangerar dagsutflykter med SUP, ofta kombinerat med snorkling eller kanot för att få till en perfekt heldagsutflykt.

Det brukar här också ingå lunch eller middag, samt dryck. Det vanligaste är att man ger sig ut tidigt på morgonen eller på sen eftermiddag då solen är väldigt stark och påfrestande mitt på dagen.

sup surfing maldiverna

Kitesurfing på Maldiverna

Att kitesurfa påminner lite mer om wakeboard än om surfing. Men istället för att bli dragen av en motorbåt får man sin fart av en vindskärm (tänk fallskärm). Med denna skärm fångar man upp vinden och parerar riktning likt en segelbåt fram och tillbaka över havet.

Man kan komma upp i otroliga hastigheter och fördelen är väl egentligen att man inte är beroende av vågor, endast av måttlig vind.

Maldiverna är väl egentligen inte känt för sina starka vindar, och trots det stora antalet hotell och öar i landet så är det inte alla som är optimala för att kitesurfa. Men mellan maj och oktober brukar landet mötas av sydvästlig vind som tycks vara det bästa för kitesurfing på Maldiverna.

Ett tips är att välja ut en resort som ligger på ”rätt sida” och möter dessa vindar. Ett exempel på en resort med goda förutsättningar är Cocoon Resort på ön Ookolhufinolhu. Denna resort har sitt eget kitesurf center med kurser för både nybörjare, medel och avancerade surfare.

Och självklart finns utrustning att tillgå. Kursledarna är professionella med mångårig erfarenhet av kitesurfing. Självklart erbjuder denna resort precis som de flesta andra även spa, fina restauranger och massvis med andra aktiviteter.

kitesurfa madiverna

Vindsurfa på Maldiverna

Vindsurfing runt öarna på Maldiverna är också mycket populärt. Det kräver lite vind såklart men brukar inte vara något bekymmer. Vindsurfing är inte helt enkelt så är du nybörjare rekommenderar vi en kurs. De flesta hotellen som erbjuder vindsurfing bland sina aktiviteter erbjuder också kurser. Och givetvis kan man hyra sin utrustning på plats.

Att tänka på inför en eventuell bokning av resort, där man planerar att vindsurfa är att man inte väljer en resort med allt för liten lagun eller vik. För om ”badplatsen” är allt för liten ska man brottas med både dykare och snorklare samtidigt. Så att välja en resort med en större lagun är att föredra.

För att ge några exempel på resorts med bra vindsurfings möjligheter rekommderar vi bland annat:

Sun Siyam Iru Fushi

Rihiveli The Dream Island Resort

Velassaru Maldives Resort

Dessa tre hotell är föredömliga vad det gäller vindsurfing!

Bokar ni ert boende vi våra länkar omfattas ni automatiskt av bästa prisgaranti!

vindsurfa maldiverna

Sammanfattning

Surfing är en av världens mest populära vattensporter. Att göra det på ett av världens lyxigaste resmål i paradismiljö är kanske det mest optimala man i så fall kan göra?

Så funderar man på solsemester med inslag av surfing, så är Maldiverna ett klockrent val! Surfingen är mycket bra, oavsett vilken typ av surfing man är ute efter. Det finns goda möjligheter oavsett om du är nybörjare eller mer rutinerad. Landets alla surfguider har i de flesta fall en lång och gedigen erfarenhet och hjälper till med allt vad det gäller surfställe och utrustning.

Är man riktigt surfsugen och vill ägna större delen av semestern åt surfing väljer man lämpligtvis ”liveaboard”. Man bor då på båten och umgås i princip dygnet runt med andra surfare. Man lever helt enkelt surfing under hela resan.

Vill man däremot kombinera sin resa med sol, bad och allt annat som hör till den perfekta solsemestern väljer man helt enkelt en resort med möjligheter att prova på alltihop.

Läs noga igenom hotellens aktivitetslistor för att se vad som erbjuds. Oavsett var valet hamnar får man en magisk och oförglömlig upplevelse om man väljer att åka till Maldiverna!