Maldivernas huvudstad Malé

I denna artikel kommer vi fördjupa oss i Maldivernas huvudstad. Malé skiljer sig mycket från många andra huvudstäder. Hela staden är nämligen en enda stor ö (själva ön heter också Malé), där man byggt så många hus som möjligt på så liten yta som möjligt, verkligen unikt och värt ett besök. I många sammanhang benämns staden som ”världens minsta huvudstad”.

Malé – Historia 

Stadens uppkomst är faktiskt något osäker, men huvudstaden har varit säte för landets styre sedan 1200-talet, tyvärr finns det inga gamla slottsbyggnader eller residens kvar att tala om från den tiden. Malé har alltid varit landets hjärta, och namnet Maldiverna är faktiskt hämtat ur stadens namn. 

På 1700-talet började man bygga en del handelshus tillsammans med några enstaka försvarsbyggnader. Under tidigt 1900-tal uppskattar man att befolkningen i staden var omkring 5000 personer, och på denna tid var staden mest bestående av träd och skog.

På 1930-talet började väl egentligen moderniseringen av staden. Man byggde under de kommande decennierna upp landets första banker, skolor och sjukhus. Under denna modernisering jämnade man samtidigt det mesta av den gamla staden med marken. Den rejäla tillväxten för staden kom i samband med att turismen blommade upp under 1970-talet. Detta gjorde att den ekonomiska tillväxten kom igång ordentligt, och staden började fort att växa.

Fakta om Malé 

Malé ligger i det sydöstra hörnet av Norra Malé atollen, även kallad Kaafu atollen (karta över Maldiverna). I staden finns allt man behöver i en stad. Sjukhus, polisstation, skolor, regeringsbyggnader med mera. Storleken på ön uppgår till 1,8 kvadratkilometer. Det säger kanske inte så mycket, men om vi jämför det med Visby, som också är en stad på en ö, så är Visby 12,4 kvadratkilometer. Alltså nästan 7 gånger så stort till ytan jämfört med Malé.

I Malé bor det ca 135 000 personer, vilket är ganska mycket på en sådan liten yta. Befolkningen bor i olika typer av lägenheter, och den generella standarden är inte särskilt hög. Eftersom staden i sig är så liten finns inget jättebehov av att ha bil, men givetvis finns det.

Precis som i de flesta andra asiatiska länder kör man gärna omkring på mopeder och scootrar. Men rent krasst skulle det egentligen räcka med en vanlig cykel, eller varför inte bara promenera?

maldivernas huvudstad

Turist i Malé

Att ta sig till Malé som turist görs givetvis först med flyg till Maldiverna, sedan tar man taxi över bron över till huvudstaden. Från turistöarna kan man också åka båt om det inte är allt för långt bort. Vill man övernatta i staden finns det en del hotell att välja mellan.

Allt ifrån hotell som ligger mitt inne i staden med en schysst rooftop, till lite lyxigare hotell i utkanten av staden där man får fri havsutsikt från poolen. Staden är som sagt väldigt liten, så vi rekommenderar inte att lägga för många nätter här, kanske till och med räcker med en dagsutflykt? Eller passa på några timmar innan hemresan?

Sevärdheter i Malé 

Att lägga flera semesterdagar i Malé är som sagt inget vi rekommenderar, men en snabbvisit är väl ändå inte helt fel. Det finns en del sevärdheter i stan som kan vara trevliga att besöka. Här finns lite olika marknader, museum, parker, stränder, moskeér med mera. Här nedan har vi samlat de bästa sevärdheterna i Maldivernas huvudstad:

Fiskmarknaden

Fiskmarknaden i Malé är något alldeles speciellt. Denna marknad håller de flesta av invånarna varmt om hjärtat, då fiske är en så stor del av landet. Här är alltid fullt av människor, och fisk. En av de saker vi tycker mest om med marknaden är att de lokala fiskarna kommer hela vägen fram med sina båtar, och lossar sin fångst. Därefter tar personalen på marknaden över, och filear fisken så skickligt som om de aldrig har gjort något annat!

Den ena inköparen efter den andra skriker högre och högre bud med en bunte Rufiyah i handen, i sin jakt på de bästa tonfiskarna. Utöver tonfisk av olika sorter, finns det även Red Snapper, Barracuda och en del delfinfisk att tillgå. Väl värt ett besök!

malé fiskmarknad maldiverna

Hukuru Miskiiy (Gamla fredagsmoskén)

Detta är Maldivernas äldsta moské, uppbyggd under mitten av 1600-talet. Hukuru Miskiiy betyder just ”fredagsmoské”, och är uppbyggd på anrik mark. För hundratals år sedan fanns här forntida tempel, därför står denna moské inte placerad i Meckas riktning, så när man ska be i denna moské måste man vända sig mot hörnet av moskén.

Utanför moskén finns det massor av gravstenar, och alla ser likadana ut med en liten skillnad, hälften av dem har spetsig topp medans resten har rundad topp. Detta beror på om det ligger en man eller kvinna begraven. Kvinnor har fått rundade stenar medans männen fått spetsiga. Och gravstenarna som är ristade med guldbokstäver är gjorda för tidigare sultaner. Vill man besöka moskén måste man ha tillstånd, vilket man kan ansöka om på plats.

hukuru miskiiy - fredagsmoskén i malé maldiverna

Lokalmarknaden (Malé Local Market)

I närheten av den fantastiska fiskmarknaden på Malés norra sida ligger den lokala marknaden. Till skillnad från större delen av staden så möts man här av en ganska lugn trivsam miljö. Här säljs diverse produkter från olika lokala öar på Maldiverna. Varje ö har sitt eget ”bås” eller plats.

Här finns lokala frukter, grönsaker, nötter, egentillverkat godis, verkligen genuint. Till exempel så hänger bananerna i sina kompletta långa klasar uppbundna med rep, direkt från bananträden! Vill man uppleva det lokala från Maldiverna är detta det perfekta stället. Handlar man inget så är det ändå värt besöket i att bara titta på det fantastiska utbudet. Priserna på marknaden är något lägre än i övriga staden.

lokal marknad malé maldiverna

Sultan Park – Rasrani Bageecha

På 1600-talet låg sultanens palats på denna mark. När palatset jämnades med marken byggdes området om till park, och fick därmed namnet Sultans park. Dock lämnades en liten del av palatset kvar, och detta är idag Maldivernas nationella museum. Mer om detta i nästa stycke. I många år andades Sultan park ett oerhört lugn, med växtlighet typiskt för Maldiverna.

Staden i sig är relativt hektisk så att kunna sätta sig i denna lilla park och koppla av har varit viktigt för många. Köp en god kaffe på något av kaféerna i utkanten av parken och njut av parkens miljö en stund. 2017 bestämde man att parken skulle få ett lyft, i alla fall mest för barnen. Numera innehåller parken flertalet lekplatser och andra attraktioner som passar för barn.

Här finns olika typer av gungor och rutschkanor, en ”träkoja” med utsikt över parken, och en stor fontän med sköna sittplatser runt om där man kan njuta av vattenspelet. Parken har också fått en liten bäck som rinner genom hela området, med olika sorters fiskar som barnen kan mata och titta på. Det senaste i parken är Rasrani Bageecha Winter Park. Man har troligtvis hämtat lite inspiration från Dubai och satsat på ett vinterland mitt i parken!

Hur märkligt det än verkar vara så finns det numera möjlighet att få uppleva snö och vinter mitt ute i indiska oceanen. Man har låtit bygga en isrink med plats för totalt 50 skridskoåkande personer samtidigt. Det finns även en pulkabacke där där barnen får chansen att åka pulka och landa i stora högar av snö. Och givetvis snöar det kontinuerligt inne i detta vinterhus.

Om man inte har intresse av skridsko och pulkaåkande så är i alla fall temperaturen här inne mycket behaglig. Trots denna ombyggnad och satsning är parken fortfarande full av grönska. Här finns totalt över 18 000 olika träd i parken.

sultan park - rasrani bageecha malé maldiverna

Maldivernas nationalmuseum

I Sultan park ligger detta historiska museum. Museet är egentligen två olika byggnader, en gammal byggnad som är bevarad sedan sultanens palats fanns här på 1600-talet, och en nyare byggnad på tre våningar.

Här finns allt ifrån vackra målningar till gamla historiska vapen och snidade föremål som tar oss tillbaka till tiden då Maldiverna konverterade från Buddhismen till Islam på 1100-talet. Det finns även en marin utställning med olika havsarter som är typiska för Maldiverna.

nationalmuseum maldiverna malé

Sinamalé Bridge

Denna mäktiga bro färdigställdes under 2018, och sammanflätar Malé med ön Hulhulé, ön där Malés flygplats ligger. Bron är över 2 km lång och har två filer för bilar och en fil för mopeder och gående. Själva bygget finansierades till stor del med hjälp av Kina, så från början kallades bron ”China-Maldives Friendship Bridge”.

Bron planerades i nästan tio år innan man tog beslut om att verkligen bygga. Det huvudsakliga problemet man från början hade var hur den skulle finansieras, bron tros ha kostat ungefär 200 miljoner dollar.

sinamalé bridge malé maldiverna

Mulee Aage Palace

Mittemot den gamla fredagsmoskén finns Malés officiella presidentresidens. Uppbyggt år 1906 av av sultanen Mohammed Shamsuddeen III. Byggnaden i sig utstrålar inte den lyx och flärd man annars tänker sig. Palatset är byggt i ”bungalow stil” då detta var oerhört modernt vid byggnadstillfället.

Detta palats har bland annat nyttjats för övernattning när berömda statsmän från andra länder är på besök, till exempel har både Drottning Elizabeth och Yassir Arafat bott i palatset.

mulee aage palace - malé maldiverna

Singapore Bazaar (Chaandhanee Magu)

Denna lilla marknad eller shoppingområde består av flera små olika butiker. Här finns många olika små mysiga kaféer i närheten där lokalinvånarna gärna sitter och samtalar över en kopp te. På marknaden kan man handla allt möjligt, en stor del av produkterna är handgjorda saker, olika fiskeprylar och såklart souvenirer som ger ett minne från Maldiverna.

Ett vanligt förekommande föremål på marknaden är små handgjorda modeller av befolkningens fiskebåtar Dhoni. Ett annat är de maldiviska handvävda mattorna Thudu Kuna. Även olika masker i trä är populärt.

singapore bazaar chaandhanee magu malé maldiverna

Hamnen

Varför inte sätta sig på något kafé eller en liten restaurang med utsikt över hamnen, och titta på de lokala fiskebåtarna och dess personal. Hamnen är väldigt mysig och får en verkligen att koppla av. Ta en kopp te eller en kaffe och strosa omkring bland båtarna för att se hur de lokala fiskarna arbetar med sin fångst, eller kika på alla lyxyachter som ligger dockade längs hamnens kant. Man kan även köpa sig en utflykt med någon av alla Dhonis som ligger i hamnen.

hamn malé maldiverna

Islamic Centre – Grand Friday Mosque

Som en symbol för staden lyser den gyllene takkupolen upp. Stadens största moské byggdes 1984, helt i vitt med en kupol som verkligen sätter kronan på verket. Moskén ligger mittemot Sultan Park, och har öppet för besökare mellan 9-17. För icke muslimer stänger inträdet 15 minuter innan bön.

Moskén är rejält stor, och rymmer upp till 5000 personer. Insidan är dekorerad i träpanel och på golvet finns stora vävda mattor. Runt om i byggnaden finns flera stora vackra ljuskandelabrar. Tänk på att moskéer har en viss klädkod, långbyxor för män och lång kjol eller klänning för kvinnor.

islamic centre grand friday mosque - moské malé maldiverna

Tomb of Mohammed Thakurufaanu

Mohammed Thakurufaanu, nationalhjälten som avbröt och fick bort portugisernas intåg i landet på 1500-talet. Denna bedrift ledde till att Mohammed blev sultan. Alla på Maldiverna vet vem han var, och man har även namngivit en stor väg som går runt hela Malé med hans namn, vägen heter Boduthakurufaanu och betyder ”Den store Thakurufaanu”. I en liten moské mitt i staden som heter Bihuroazu Kamanaa finns också den lilla byggnaden som innehåller Mohammeds gravplats.

tomb of mohammed thakurufaanu - malé maldiverna

Sammanfattning

Malé är en väldigt speciell stad, en av världens minsta huvudstäder med hus byggda på varenda enskild kvadratmeter. Husen är inte så höga men dock på några våningar, lokalbefolkningen bor ju mestadels i lägenheter. Det finns en del sevärdheter, där vi själva tycker att vi presenterat de mest väsentliga i den här artikeln. Men att lägga flera dagar av sin semester här är ändå inget vi rekommenderar. Maldiverna reser man först och främst till för alla fina resorts med paradisstränder och kristallklart vatten!