När är det bäst att resa till Maldiverna?

Att veta när på året som är bäst att åka till Maldiverna är ingen självklarhet. Maldiverna är ett paradis året runt, även om vädret varierar. I den här artikeln kommer vi guida er, så att ni har full koll på vädret på Maldiverna. Att välja ”fel” månad kan bli både dyrt och blött. 

Bästa tiden att åka till Maldiverna

Den mest populära tiden att besöka Maldiverna är mellan december – mars, då är det högsäsong och som bäst väder. Dock är de också under denna period som resorna är som dyrast.

Maldiverna är varmt både i luften och i havet året runt, så kan ni stå ut med att det eventuellt kommer att regna några dagar så finns det många tusenlappar att spara om ni reser under en annan period. Regnet på Maldiverna kommer vanligtvis i skurar, det hör inte till vanligheterna att de regnar mer än 3-4h/dag.

Maldiverna temperatur

Temperaturen på Maldiverna är i princip oförändrad oavsett årstid. Lufttemperaturen på dagarna ligger på 28-31 grader året om. Under nätterna blir de något svalare, då ligger temperaturen genrellt på mellan 25-27 grader.

Vattentemperaturen är även den förhållandevis oförändrad och ligger på mellan 27-30 grader hela året.

när är det bäst att resa till maldiverna

Regnperiod Maldiverna

Regnet på Maldiverna är ofta väldigt lokalt. Så medans det regnar på en ö, kan det vara srtålande solsken på en annan. Regnet kommer i kraftiga regnskurar, inte sådär irriterande duggande en hel dag som vi är vana vid i Sverige. Utan på Maldiverna så regnar det ordentligt när det väl regnar, för att en stund senare bli strålande sol igen.

Regnskurarna kan ibland faktiskt ge en behaglig kontrast till den hettande solen och hjälper till att göra luften friskare. Nedan kan ni se det genomsnittliga antalet regndagar på Maldiverna. För att få lite perspektiv så har Stockholm 13 regndagar i Juli månad i genomsnitt.

 • Regndagar i Januari: 5
 • Regndagar i Februari: 5
 • Regndagar i Mars: 8
 • Regndagar i April: 10
 • Regndagar i Maj: 16
 • Regndagar i Juni: 14
 • Regndagar i Juli: 13
 • Regndagar i Augusti: 14
 • Regndagar i September: 15
 • Regndagar i Oktober: 16
 • Regndagar i November: 13
 • Regndagar i December: 13

Väder och klimat på Maldiverna

Klimatet på Maldiverna kan man säga består av två olika årstider, sydvästmonsunen och nordostmonsumen. Under sydvästmonsunen som stäcker sig från maj till september är det förekommande med regn i form av intensiva skurar och även starkare vindar.

Oktober och november är övergångsmånader till nordostmonsumen. Från december till mars är det nordostmonsumen, som är en torrare period med mycket sol och lägre luftfuktighet. April är sedan en övergångsmånad till det sämre vädret igen.

Se hur vädret är idag.

maldiverna regndagar väder

Högsäsong Maldiverna 

Högsäsongen på Maldiverna sträcker sig från december till mars. Detta är den bästa tiden att resa till Maldiverna om ni vill vara säkra på att få bra väder. Högsäsong innebär också de högsta priserna.

Sett till antal regndagar är det dock säkrast att åka från januari till mars. Men visst kan ni resa till Maldiverna över jul utan att behöva känna er speciellt oroliga för vädret.

Lågsäsong Maldiverna 

Lågsäsongen sträcker sig från maj till oktober. Under dessa månader är vädret på Maldiverna som mest instabilt och regnperioden är ett faktum. Sannolikheten att det kommer regna någon dag om ni reser under denna period är överhängande.

Men kom ihåg att temperaturen både i luften och i havet fortfarade kommer att vara väldigt behaglig. Dessutom kommer ni kunna resa iväg till ett betydligt lägre pris.

maldiverna klimat

När är det billigast att åka till Maldiverna?

Den billigaste tiden att åka till Maldiverna är mellan juni och september. Detta är månader mitt under regnperioden. Men för er som kan stå ut med att det regnar mellan varven är det en fantastisk möjlighet att få åka till Maldiverna för betydligt mindre pengar.

Priserna är ofta upp till 50% lägre under denna period jämfört med under högsäsongen. Så en resa för 2 personer med all inclusive som kanske kostar 60 000kr i januari, kan mycket väl kosta 30 000kr i juli. Trots att det är exakt samma ö, samma boendeform, samma måltidspaket etc.

Att resa till Maldiverna på sommaren kan verkligen vara en idé om ni vill spara pengar. Dessutom är djurlivet under vattenytan som mest aktivt under denna period. Så en bättre tid för snorklig och dykning är svårt att hitta. Sommarmånaderna är även en utmärk tid om ni vill surfa på Maldiverna.

Monsunklimatet gör att det under denna period drar in mer vind och därmed bra vågor. En annan fördel med att resa till Maldiverna under sommaren är att det kommer vara färre turister på öarna jämfört med under högsäsongen.

När ska man då åka till Maldiverna?

Maldivernas bästa årstid vädermässigt är ju under vintern. Men det finns andra månader på året då man med lite tur kan få fantastiskt väder till mindre pengar än under högsäsongen.

Sådana månader är: oktober, november, april och maj. Dessa månader är övergångsmånader mellan de båda årstiderna på Maldiverna och priserna är genrerellt lägre.

Vi skulle säga att april och maj generellt är bäst. Det är tidigt på regnperioden och regnet brukar inte riktigt ha kommit in ordentligt. 

väder maldiverna högsäsong

Sammanfattning

Vädret på Maldiverna är för det mesta helt fantastiskt. Oavsett när på året ni väljer att resa så kommer ni få det varmt och skönt. För att sammanfatta artikeln på ett enkelt sätt och ge er våra råd:

 • Res till Maldiverna i januari eller februari om ni vill få det absolut bästa vädret och minimera risken för regn.
 • Res till Maldiverna i april eller maj om ni vill komma iväg billigare och fortfarande generellt ha bra väder.
 • Res till Maldiverna i juli eller augusti om ni komma iväg så billigt som möjligt och står ut med regnskurar.