Djurlivet på Maldiverna

Maldiverna, paradiset med svajande palmer och kristallklart vatten. Tack vare ögruppens fantastiska klimat finns här såklart ett mycket rikt djurliv.

Djurlivet på Maldiverna präglas av både exotiska djur som lever på land och ett oräkneligt antal olika havsdjur. Allt ifrån korallfiskar till valar, hajar och delfiner. Världens kanske finaste korallfiskar trivs också mycket bra i Maldivernas hav.

Olika djur på Maldiverna 

Detta paradis erbjuder goda möjligheter att både snorkla och dyka med havssköldpaddor, rockor, clownfiskar med mera. Det finns många helt fantastiska bilder runt om på nätet som man nästan tror är fejkade. Bilderna ser ofta ut att vara tagna ifrån en film. Djurlivet på Maldiverna slår de flesta andra länders djurliv, speciellt under ytan.

Vi kommer i denna artikel gå på djupet och presentera information och fakta om Maldivernas djur, vilket kan vara till god nytta inför en eventuell resa till Maldiverna. Vi kommer även att reda ut vilka farliga djur man kan stöta på under sin semester. Även om det är sällsynt med olyckor eller liknande, så kan det vara bra att känna till.

Delfiner

Är man intresserad av att se delfiner är det en god idé att besöka Maldiverna. Landet tillhör nämligen ett av de bästa ställena i världen för att se dessa vackra djur. Den vanligast förekommande delfinen är Spinndelfin, som fått sitt namn av att den roterar eller ”spinner” i luften när den hoppar.

Det finns även andra arter av delfiner så som Strimmig delfin, Öresvin och näbbdelfin. Att åka på delfinsafari eller andra utflykter för att se delfiner är mycket populärt bland turister. Dessutom är sannolikheten att ni ska få se delfiner på Maldiverna mycket hög.

djurlivet på maldiverna - delfiner

Rockor 

Rockor finns det gott om på Maldiverna. Olika arter dessutom, bland annat stingrockor och djävulsrockor. De sistnämnda är vanligt förekommande i dyk och snorklingsutflykter, där man helt enkelt simmar ”tillsammans” med dessa fantastiska djur.

De kan bli upp till omkring 9 meter meter mellan vingspetsarna. Det vanligaste är att man snorklar omkring längs havsytan, och har man tur simmar dessa rockor förbi en längre ner i djupet.

En annan liknande rocka om också är vanligt förekommande är Manta Ray. Även dessa finns det goda möjligheter att få se eller simma vid om ni åker ut på någon snorklingsutflykt.

djurlivet på maldiverna - rockor - manta

Hajar

Man tänker kanske att det kryllar av hajar på Maldiverna eftersom landet omringas av hav, men så är inte fallet. Trots att det finns fler än 25 olika sorters hajar i området är det endast ett fåtal man eventuellt stöter på.

Detta på grund av att hajar trivs mycket bättre på mycket djupt vatten. Det finns gott om alternativ för en dagsutflykt med fokus på hajar. Framförallt bland de södra öarna är det vanligt förekommande att man får möjligheten att dyka med hammarhaj eller valhaj.

När man pratar om hajar går tankarna gärna till det värsta tänkbara, en hajattack. Men faktum är att Maldiverna inte har några rapporterade fall av hajattacker. I alla fall inte under de senaste hundra åren. Detta beror troligtvis på de låga vattendjupet runt öarna, samt att de sorters hajar som mest förekommer på Maldiverna inte är ”farliga hajar”.

Så någon hajattack på Maldiverna behöver ni inte vara särskilt oroliga för. De mest förekommande hajarna är små revhajar som ofta kan simma längs strandkanten, dessa är helt ofarliga.

djurlivet på maldiverna - hajar

Valar 

Valar på Maldiverna förekommer absolut, men inte alls i den utsträckning man kanske tror. Det är sällsynt att man ser en val ute till havs, även om de finns i viss utsträckning. Man har genom åren stött på olika typer av valar, bland annat blåval.

Men det är som sagt relativt sällsynt. En av de minst sällsynta valarna som dyker upp lite då och då är kortfenad grindval, detta är ingen slump då dessa 1-3 tons bjässarna trivs i lite varmare klimat än många andra valar.

djurlivet på maldiverna - valar

Sköldpaddor 

Det finns flera olika sorters sköldpaddor på Maldiverna. Den vanligaste är Karettsköldpaddan, som är en havssköldpadda. Den blir omkring 90 centimeter lång och väger omkring 80 kilo. Det finns även en hel del gröna havssköldpaddor, dessa blir ungefär dubbelt så stora som karettsköldpaddan.

Det anordnas både snorkel och dykutflykter med fokus på sköldpaddor, det är också vanligt att resorten man bor på har en egen ”koloni” med sköldpaddor som bor bland reven intill ön.

djurlivet på maldiverna - sköldpaddor

Fiskar

Är det något djur som Maldiverna är känt för så är det landets tillgång på fiskar. Här finns hur många arter som helst. Allt ifrån små ”hitta nemo” clownfiskar till stor tonfisk. Både fiskentusiaster och sportfiskare kommer njuta fullt ut av Maldiverna.

För sportfiskarnas del handlar det om Giant trevally, Snapper och tonfisk. Medans fiskentusiaster och dykare får oförglömliga minnen bland Maldivernas alla vackra korallrev.

I stort sett alla resorter på Maldiverna arrangerar utflykter med snorkling eller dykning efter korallfisk. Dessa färgstarka ovanliga fiskar är verkligen en sann upplevelse. Det är som att dyka i ett välfyllt akvarium! Utbudet av revfisk och korallfisk är så bra att en stor del av landets ekonomi bygger på export av dessa fiskar.

djurlivet på maldiverna - fiskar

Krokodiler

Det låter kanske otroligt, men det förekommer faktiskt krokodiler runt omkring Maldiverna även då landet ligger mitt ute till havs. Det handlar om saltvattenskrokodiler. Antalet rapporterade upptäckter är inte många, men det förekommer.

Landets regering menar att de rapporterade fall som finns är överdrivet då de tror att många av fallen är en och samma krokodil. Men en saltvattenskrokodil är kanske inte det man helst av allt vill möta på stranden då de kan bli upp till 6 meter långa. 

djurlivet på maldiverna - krokodil

Ormar 

Visst finns det ormar på Maldiverna, om än väldigt sällsynt. De få arter som förekommer är i regel ofarliga och inte giftiga. I förstahand när det gäller ormar så är det havsormar man ser lite då och då.

Är man ute på ett dyk eller om man är ute och snorklar finns det möjlighet att få syn på en havsorm. Dessa håller sig i vattnet förutom under perioden då de lägger sina ägg uppe på land.

djurlivet på maldiverna - ormar

Spindlar 

På Maldiverna finns ett antal olika sorters spindlar, bland annat jaktspindlar och krabbspindlar. Dessa är inte direkt farliga men ett bett kan resultera i rodnad och svullnad. 

Det finns även rapporterade fall om Svarta änkan spindlar. Men detta är extremt ovanligt och har i princip bara setts på flygplatsen vilket kan komma av att folk från hela världen besöker just flygplatsen dagligen.

djurlivet på maldiverna - spindlar

Mygg och insekter

Precis som på alla andra resmål finns det mygg och insekter. Maldiverna är dock inte känt för att ha några större bekymmer med detta. Visst finns det historier och artiklar att läsa om folk som blivit bitna av insekter eller stuckna av mygg och fått utslag, men inte mer än på andra resmål.

Snarare tvärtom, Maldiverna har inga kända problem med detta. Det förekommer sandflugor, mygg, mosquitos givetvis men inte i någon oroväckande mängd. De flesta resorts sprayar dessutom hela sina område med giftspray vilket håller insekterna borta.

djurlivet på maldiverna - mosquitoes

Korallrev 

Korallreven står för större delen av Maldivernas djurliv. Inte så konstigt med tanke på att hela landet består av öar omringade av dessa fantastiska korallrev. I dessa rev lever massvis med olika djur, en del av dem är dessutom unika och återfinns inte på några andra platser i världen!

Det finns flera tusen olika sorters fiskar i obeskrivligt vackra färger, sköldpaddor, rockor med mera. Och korallerna i sig ingår faktiskt också i Maldivernas djurliv.

djurlivet på maldiverna - korallrev

Farliga djur på Maldiverna

I förhållande till hur många olika djur det finns på Maldiverna så är det inte särskilt många som är farliga. Men skulle vi ge oss på att sammanfatta de djur som faktiskt är farliga så skulle listan se ut så här:

Stingrocka, dessa är inte direkt aggressiva men har dock sin svans som sitt vapen. Skulle man bli stucken av denne kan det gå riktigt illa. Stingrockan anfaller allt som oftast i självförsvar.

Muräna, tillhör ålsläktet och håller sig i sina rev. Skulle de känna sig trängda eller bli provocerade på annat sätt försvarar dem sig med sina sylvassa tänder och sina giftiga körtlar.

Svarta änkan, de flesta känner till denna spindel. Nu förekommer den inte överallt på Maldiverna, utan endast i vissa påträffade fall. Oavsett så finns den och den har ett gift i kroppen som människor inte tål.

Haj, även om det inte påträffats någon hajattack på Maldiverna, så är ändå vissa arter av detta djur farligt. En haj ska alltid respekteras.

Sjöborre, dessa lila ”bollar” ska man inte trampa på. Det vanligaste är att det utlöser en allergisk reaktion för den som trampat på en sjöborre. Men det finns fall som slutat väldigt illa. Dock inte just på Maldiverna.

Triggerfish, på svenska tryckarfisk. Dessa är kända för att försvara sina bo där de vakar över sina lagda ägg. Kommer man för nära går de till attack genom bett.

Barracuda, även om det är sällsynt finns det rapporter runt om i världen på attackerande barracudor. Man tror att de attackerar mot blänkande föremål. Stora vassa tänder gör att man helst undviker ett bett från dessa.

Korallrev, det låter kanske tokigt. Men korallreven i sig kan vara farliga. Dessa är ofta rakbladsvassa och kan orsaka svåra skärsår. Såren blir lätt infekterade så var försiktiga.

Sammanfattning

Djurlivet på Maldiverna är helt fantastiskt. Farorna som finns väldigt få i förhållande till hur många olika sorters djur det finns. Använd sunt förnuft och respektera djuren genom att hålla avstånd, så brukar det gå väldigt bra. Förhör er också med personalen på er ö om vilka eventuella farliga djur som cirkulerar vid just er ö om ni vill vara extra förberedda.

Djurlivet under ytan ger verkligen minnen för livet. Det är som att dyka i världens största akvarium. Få ställen i världen erbjuder ett lika rikt liv under vattenytan som Maldiverna. Så glöm för guds skull inte att ta med en kamera som ni kan använda även under vatten!