Flyg till Maldiverna

Maldiverna är för många den absoluta drömmen. Paradiset består av knappt 1200 olika öar och är beläget i norra Indiska oceanen. Huvudstaden heter Malé och här ligger också den internationella flygplatsen Velana.

I denna artikel kommer vi gå på djupet vad gäller flygresor till Maldiverna. Det finns ett antal saker som kan vara bra att känna till och vi hoppas kunna reda ut eventuella frågetecken.

På knappen nedan kommer ni direkt till vår samarbetspartner för flyg till Maldiverna. Här kan ni snabbt och enkelt jämföra priser mellan hundratals olika flygbolag!

Direktflyg Maldiverna

Som det ser ut idag så finns det inga direktflyg till Maldiverna, utan det kommer att krävas minst ett stopp på vägen. Maldiverna som resmål blir alltmer populärt, och priserna blir mer och mer konkurrensutsatta, så i framtiden är det inte omöjligt att det finns en chans att flyga direkt till Maldiverna utan stopp.

Flygtid till Maldiverna

Flygtiden beror givetvis på hur många stopp man har på sin resa. Transfertiden (den tid man har på flygplatsen man mellanlandar på) varierar också. En tumregel är att ju billigare flygresa ni hittar, desto fler mellanlandningar och längre transfertid.

Men det finns relativt gott om flygresor som har en restid från Sverige till Maldiverna på ungefär 12-13 timmar, vilket motsvarar en flygresa till Thailand eller Kapstaden. Dessa flyg har då oftast endast en mellanlandning. Det är som sagt antal stopp och hur lång transfertiden är som avgör längden på er totala restid. Det vanligaste är att man bokar ett flyg där den totala restiden är på mellan 25 och 30 timmar, tur och retur.

flygplan till maldiverna

Pris vs flygtid

Vi tänkte här ge er generell uppfattning om prisbilden för en flygstol till Maldiverna. Som vi varit inne på är det den totala restiden som i stor utsträckning styr priserna på en flygbiljett till Maldiverna. De billigaste resorna kan många gånger ta tre gånger så lång tid som den snabbaste resan. Men de snabbaste resorna är sällan tre gånger så dyra.

Det finns flygresor som tar 24-48 timmar, enkel resa. Dessa inkluderar då oftast minst två mellanlandningar och har alltid en lång väntan inför varje ny flygning. Priset på en tur & retur biljett med längre restid kostar normalt mellan 6000kr – 10 000kr per person.

Ett mer förekommande spann på flygtid för en enkel resa är mellan 12-15 timmar. Här är det oftast enbart en mellanlandning och väntetiden brukar inte vara särskilt lång. Prisintervallet med denna restid ligger vanligvis på mellan 7000kr – 13 000kr per person.

Frågan man behöver ställa sig är om prisskillnaden är värt besväret, att sitta och vänta så pass mycket längre? Det är givetvis upp till var och en att bestämma. Kontentan är hur som helst att det kan skilja otroligt mycket i tid. Billiga flyg till Maldiverna kan istället kosta väldigt mycket mer i tid! Är transfertiden väldigt lång, kanske ni behöver övernatta på ett hotell, vilket skulle äta upp delar av prisskillnaden.

Att hitta billiga flyg till Maldiverna

Att tala om exakt på kronan vad en flygbiljett till Maldiverna kostar går givetvis inte. Det kan skilja otroligt mycket från flyg till flyg. Men ni har nu fått ett hum i alla fall.

Det finns dock fler faktorer än flygtiden som påverkar priset. Säsongen påverkar priset i relativt hög utsträckning. Andra saker som sätter grunden för priset är vilken flygplats ni flyger ifrån. Ytterligare en sak som ofta påverkar priset på er flygbiljett som många kanske inte tänker på, är vilken dag ni väljer att flyga. Ofta är det lite dyrare att flyga på helgen än mitt i veckan. Det finns mycket statistik och information att hitta om detta hos både flygbolag och på prisjämförelsesidor.

Det vi också kan konstatera är att ni generellt kommer billigare undan om ni bokar hela er resa på egen hand i stället för via en researrangör, som ju gör sina påslag. Gör två separata bokningar, en med endast flyg och en med hotellvistelsen. Det är extremt sällan lönsamt att boka flyg och hotell via samma leverantör, trots att de ofta lovar kombinationsrabatter.

Generellt så är den billigaste perioden att flyga till Maldiverna under våren eller hösten. I slutet av oktober och under november månad brukar man kunna hitta de absolut billigaste flygbiljetterna till Maldiverna. Men skillnaderna är hårfina, för ju närmre slutet av året ni sen kommer desto dyrare blir det. Helt plötsligt har ni hamnat i den dyraste perioden på året att flyga till Maldiverna, december.

Under sommaren kan flygpriserna också vara relativt höga. Detta eftersom det inte finns lika många avgångar och det är lågsäsong på Maldiverna. Men å andra sidan är hotellpriserna extremt mycket billigare, så det sparar ni igen med råge.

utsikt flyg maldiverna

Var kan man flyga ifrån?

Man kan flyga från väldigt många olika flygplatser till detta fantastiska paradis. Men om vi utgår från Sverige så flyger ni lämpligtvis från någon av våra största flygplatser eller ifrån Köpenhamn. Vi har här nedan samlat en del exempel på var ni som resenärer kan välja att flyga ifrån:

Stockholm – Malé: Flyger ni från Stockholm till Maldiverna avgår ert flyg från Arlanda. Härifrån kan ni flyga med en mängd olika flygbolag så som KLM, Air France, Qatar Airways, SAS med flera. Arlanda är Sveriges största flygplats och ligger ungefär 4 mil utanför Stockholm. Det finns bra förbindelser med både tåg, buss och bil. Det tar vanligtvis 13-15 timmar att flyga till Maldiverna från Stockholm.

Göteborg – Malé: En annan populär avreseort är Göteborg. Flygplatsen i Göteborg heter Landvetter och ligger cirka 1,5 mil utanför staden. Flyg till Maldiverna från Göteborg erbjuds av bland andra Etihad, SriLankan Airlines, Lufthansa och SAS. Flygtid från Göteborg varierar beroende på transfertiden, men normalt ligger det emellan 14-16 timmar.

Malmö – Malé: Sturup heter flygplatsen som ligger ungefär 3 mil utanför Malmö. Bor man i närheten av Malmö är det dock vanligare att man åker ifrån grannlandet Danmark. Men vill man flyga från Sturup så går detta givetvis bra. Flygtiden är något längre, mellan 16-19 timmar. Flygen går nämligen först upp till Stockholm för det första bytet redan där. Flygbolag som Swiss, WizzAir, Bangkok Airways med flera erbjuder flyg till Malé.

Köpenhamn – Malé: Väldigt centralt i närheten av Köpenhamn ligger Kastrup. Från Malmö tar det ungefär 20 minuter med tåg från Malmö C via Öresundsbron till Kastrup. Man kan givetvis köra själv också, och då parkera på flygplatsen mot en avgift. Tänk då på att broavgiften kostar cirka 500 kronor, enkel resa. Över 30 olika flygbolag flyger mellan Köpenhamn och Maldiverna, så utbudet är stort vilket sätter konkurrenskraftiga priser och bra flygtider. Ett snitt på flygtid från Köpenhamn är mellan 13-15 timmar.

Flyg Maldiverna – Sri Lanka: En del väljer att slå två flugor i en smäll när de planerar sin drömresa. Ett relativt vanligt sätt att göra detta på är att först åka till Sri Lanka för att uppleva denna otroliga kultur, för att sedan fortsätta till Maldiverna. Flyg mellan Sri Lanka och Maldiverna tar lite mer än en timme och kostar ungefär 2000 kronor per person med Sri Lankan Airlines. Så vill ni uppleva mer än ett land kan ni enkelt själva sätta ihop en kombinationsresa. Då bokar ni lämpligtvis flyg från Sverige till Sri Lanka och sen flyg vidare till Malé, för att sedan flyga hem till Sverige från Malé.

Flyga första klass 

Att flyga första klass, eller business class till Maldiverna är en upplevelse i sig. Oftast får man gå i en prioriterad kö vid securityn och vid passkontrollen, så att man slipper stå i långa köer. Väl ombord på planet får ni en helt annan service och blir i princip uppassade som om ni bodde på ett femstjärnigt hotell. Till att börja med är sätena på planet betydligt mer bekväma, ni kan till exempel fälla sätena så att ni ligger ner, om ni vill sova eller vila er en stund.

Ni sitter också mer enskilt, det är inte alls den här trånga känslan man annars kan uppleva. Maten är ofta av tre eller femrätters meny som ni oftast avnjuter med silverbestick och kristallglas. Ni får också i de flesta fall välja mellan olika måltider och rätter, precis som på en riktig restaurang.

Det brukar även bjudas på ett glas champagne i samband med att boardingen är klar, och under flighten kan ni njuta av hundratals olika filmer och serier på era privata tv skärmar. De flesta flygbolag har dessutom kostnadsfritt Wi-Fi för sina första klass passagerare.

Det skiljer såklart mellan olika flygbolag vad som ingår och vilka möjligheter som finns att tillgå. Till exempel erbjuder vissa flygbolag helt egna små ”hotellrum” med både säng, skrivbord och möjlighet till dusch. Detta är dock inte särskilt vanligt, men det förekommer absolut. Oftast hos något av flygbolagen ifrån mellanöstern.

Men smakar det så kostar det, efter en överblick bland olika flygbolag ser vi ganska stora prisskillnader. För att ge ett hum om priset har vi utgått ifrån att vi vill flyga till Maldiverna i mars, en ekonomibiljett (enkel) kostar i snitt 5000 kronor för en flight som tar ca 14 timmar. Samma flight i förstaklass kostar 24 000 kronor. Och det är ungefär här det ligger, ca 5 gånger dyrare än ekonomiklass.

Om ni väljer att flyga ekonomiklass (vilket de flesta gör), så kan det i alla fall vara klokt att investera i en bra nackkudde som gör er flygning något mer bekväm.

maldiverna flygplats

Flygplats Maldiverna

Maldivernas internationella flygplats heter Velana International Airport men kallas oftast för Malés flygplats. Malé är huvudstaden på Maldiverna och den internationella flygplatsen ligger mindre än en halv mil från huvudstaden. Förkortningen, eller flygplatskoden för denna flygplats är MLE.

Tidigare hette denna flygplats Ibrahim Nasir International Airport, efter presidentskapet på Maldiverna. Flygplatsen ligger på ön Hulhulé, som har broförbindelse med huvudstaden Malé. Trots att flygplatsen inte är så stor så avgår det flyg från Malé ungefär var femte minut dagligen!

När man pratar eller läser om ”flyg till Maldiverna” eller ”flyg till Malé”, så är det flyg till Velana International man menar. Hit flyger alla reguljärflyg till Maldiverna. Själva flygplatsen består endast av en runway, men förakta inte detta.

Denna flygplats är väldigt unik, då denna start och landningsbana ligger omgiven av vatten och miljön är helt otrolig. Inflygningen till Maldivernas flygplats kommer ni garanterat aldrig att glömma. Flygplatsen i sig är inte särskilt stor, men trots detta finns det ändå ett helt okej utbud av service att tillgå:

Valutakontor: Här växlar ni pengar om ni behöver, även om man kan betala med kort på de flesta platser.

Mothers room: Avskild plats för att i lugn och ro kunna ta hand om de minsta, blöjbyten, amning med mera.

Bagageförvaring: Om ni av någon anledning vill lämna in ert bagage på flygplatsen finns detta att tillgå mot en mindre summa pengar.

Bagageinslagning: Vid avgångsterminalen finner ni personal och maskiner som plastar in era resväskor vid behov. Detta kan vara bra om ni är rädd att väskan ska öppnas under bagagehanteringen, det ger även ett extra skydd till väskan.

Wellness Center: Här kan ni boka både en skön dusch eller en helkroppsmassage. Detta Wellness Center är på hela 1500 kvadratmeter och erbjuder alltifrån massage, manikyr, pedikyr till arbetsytor med Wi-Fi.

Foodcourt: När det kommer till restauranger hittar ni ett ganska gediget utbud. Här finns en hamburger restaurang, pizzeria, thairestaurang, KFC, ett flertal caféer med mera.

Maamehi Executive Lounge: Vill ni vila upp er i lugn och ro med service av allra högsta klass ska ni absolut boka in er på Maamehi Executive Lounge. Här finns plats för 75 gäster. I loungen ingår en hel del. Bland annat bagageförvaring, kaffe, te, juice, godis, läsk, varm mat och Wi-Fi.

Leeli Lounge: En förstaklassig lounge med plats för 150 gäster. Även här finns Wi-Fi, mat och dryck ingår. Denna lounge går dock inte att boka in sig på utan ingår för de flesta passagerare som flyger business eller första klass.

Sjöflyg Maldiverna

En av de saker som gör att Maldiverna sticker ut från andra resmål är sjöflygen. Om ön ni ska bo är långt ifrån flygplatsen får ni åka Maldivernas sjöflyg. Ligger ön relativt nära, åker ni båt istället. Dessa flyg bokas i samband med er hotellbokning, eller så mailar ni bara ert hotell i efterhand och meddelar när ni landar på Malé. Men sjöflygen bokas alltså inte tillsammans med reguljärflyget.

Sjöflygen är små och tar endast 10-15 passagerare. Bagagevikten är ibland begränsad till omkring 20-30kg per person, plus ert handbagage. Det går givetvis bra att ha med sig mer, men i vissa fall kan det då tas ut en avgift.

Det händer även att man inte kan ta med sig allt sitt incheckade bagage ombord på samma sjöflyg som ni själva ska flyga. Detta eftersom det kan bli för mycket vikt i sjöflyget. I sådana fall kommer ert resterande bagage levereras senare samma dag med en annan transport.

Upplevelsen ni nu kommer att få vara med om slår det mesta, planen lyfter direkt från vattnet och bjuder sedan på en magisk upplevelse ni aldrig kommer att glömma. Ni kommer få uppleva en utsikt av kristallklart vatten, kritvita stränder och fler paradisöar än ni någonsin kunnat tänka er.

Väl uppe i luften får man nypa sig i armen för att förstå att allt är på riktigt. Hetaste tipset är att ha kameran redo! Flygturen med sjöflyg tar mellan 30 och 60 minuter beroende på var er ö ligger.

Var uppmärksamma på vilken transfer som gäller när ni bokar ert hotell, detta står väl inne på hotellbokningen. Där står även vad transfern kommer att kosta. Sjöflyget brukar kosta ca 4000kr/person (tur och retur), medan transfer med båt brukar kosta ca 1500kr. Priserna kan skilja sig en aning beroende på hur långt bort er ö ligger. Tänk på att dessa kostnader i de flesta fall tillkommer på det priset ni ser för hotellbokningen.

maldiverna sjöflyg

Bagageregler

Reglerna för ert bagage skiljer inte sig specifikt för resmålet utan det är flygbolagets generella regler som gäller. Läs igenom vad som gäller för just er bokning. Oftast får ni ta med ett handbagage på mellan 5 och 10 kg, samt ett incheckat bagage på 30kg. I vissa fall får ni endast ha med 20kg incheckat bagage, så kolla upp vad som gäller hos just ert flygbolag.

Tänk också på att när ni kommer till Malés flygplats och ska vidare med sjöflyg, så finns ju även här bagageregler. En del av dessa flyg låter er som sagt endast ta med ert handbagage ombord. Därför kan det vara klokt att ha med ett ombyte i ert handbagage, ifall ert resterande bagage inte kommer ut till er ö förrän några timmar senare.

Förbered er väl 

Flygtiden är lång, var förberedda på detta och tappa inte humöret om det tar lite längre tid än förväntat. En skön nackkudde är att rekommendera, tillsammans med ögonbindel och öronproppar. Det finns oftast laddningsmöjligheter för mobil och surfplata, men en powerbank är aldrig fel att ha med sig.

En kortlek och yatzy är också perfekt att ha med, här kan ni slå ihjäl många timmar. Tänk bara på att inte störa era grannar på flyget för mycket. Hörlurar till tv skärmarna eller till era telefoner är också nödvändigt. Det mesta går dock att köpa på planet eller på någon av transfer flygplatserna, men det är oftast betydligt dyrare än att köpa det själv innan ni åker. Under ”tips” hittar ni fler saker som kan vara bra att tänka på vid resa till Maldiverna.

I matväg ingår alltid någon form av mat på längre flygningar. Men läs igenom vad som gäller, så att ni inte missuppfattar något. Flygen erbjuder utöver det som ingår alltid försäljning av t.ex. snacks, dricka, och en del mindre rätter som pizzaslice eller varma mackor.

sjöflyg seaplane maldiverna

Boka flyg till Maldiverna

Var ute i god tid med att boka ert flyg (minst 2-3 månader innan avresa). Tanken om att vänta och boka in i det sista i tron att hitta en billigare flygbiljett kan istället bli en dyrköpt läxa. Det är dock ännu viktigare att ni bokar ert hotell i riktigt god tid, annars kommer de mest populära öarna förmodligen vara slutsålda.

Boka ert flyg via ett kreditkort. Vi använder själva alltid ett separat ”resekort” för att därigenom automatiskt omfattas av nödvändiga försäkringar. Dessutom kan det vara klokt att använda samma kort för era inköp under resans gång. På så sätt riskerar man inte att ens vanliga kontokort blir skimmat.

Här kan ni skaffa samma kreditkort som vi använder helt gratis.

Det finns mängder av olika sajter på nätet som säljer flygbiljetter till Maldiverna. Vi rekommenderar er att använda någon jämförelsetjänst som jämför flera olika flygbolag på en och samma sökning. Det ni dock ska känna till är att priserna oftast bara diffar på max någon hundralapp.

Var ändå noga med att kolla så att bagaget ingår i priset ni får upp, hos vissa flygbolag tillkommer detta som en extra kostnad. Men oavsett så är differensen hos de olika flygsajterna ej jämförbar med prisskillnaden för när man bokar hotell. På hotellen skiljer det ofta tiotusentals kronor för exakt samma boende, beroende på var man bokar igenom.

På knappen nedan kommer ni till den sajt där vi själva alltid bokar våra flyg igenom. De jämför bästa möjliga pris från hundratals olika flygbolag. Vi har bokat många flygresor här igenom och det har alltid fungerat mycket bra. Deras sajt är dessutom mycket användarvänlig, så ni enkelt kan enkelt sortera och filtrera resultaten efter era önskemål.

Sammanfattning

Att flyga till Maldiverna kan göras förhållandevis billigt. Det är hotellen som är det dyra med en resa till Maldiverna. Välj inte det absolut billigaste flyget om ni inte är tvungna, läs igenom olika erbjudanden och jämför priser och välj det som passar just er bäst. Ta också hänsyn till den totala flygtiden.

Vissa flyg har väldigt lång transfertid, ibland på två olika flygplatser medans andra flygbolag bara har ett stopp och ett kortare sådant. Man får vad man betalar för, och vi rekommenderar att välja ett flyg med lägre total flygtid. Prisskillnaden på det stora hela blir ändå inte så stor.

Välj också vilken flygplats ni vill flyga ifrån, vissa flygplatser är dyrare att ta sig till, och i vissa fall skiljer det en del i parkeringsavgift om ni ska ha bilen på flygplatsen. Har ni transfertid på ett flertal timmar kan det vara guld värt att ha förbokat ett loungebesök.

Flyger ni första klass brukar detta ingå på ett eller annat sätt. Men flyger ni ekonomi klass så har de flesta flygplatser en ”allmän” lounge där ni kan köpa ert inträde för några hundralappar.

Avslutningsvis vill vi ännu en gång påminna om att ha kameran i beredskap när ni flyger in över Malé, och inte minst om ni ska flyga sjöflyg. Vi önskar er stort lycka till med er drömresa!