Maldiverna Fakta

Nyttig fakta om Maldiverna inför er resa

Var ligger Maldiverna?

Maldiverna är ett litet land i norra indiska oceanen, sydväst om Indien och Sri Lanka. Öarna på Maldiverna är så små att de normalt inte syns på en världskarta. I förhållande till Afrika så ligger det i höjd med Somalia. Närmaste fastland är sydligaste delarna av Indien, som ligger drygt 60 mil bort.

karta maldiverna - maldiverna fakta

Maldiverna karta världen

Atoller maldiverna fakta

Atoller Maldiverna

Maldiverna är en stor Ö-grupp som ligger i indiska oceanen. Landet består av 26 atoller (ö-grupper) och 1192 öar, ca 200 utav öarna är bebodda varav 100 är resort öar avsedda för turism. På resterande öar bor lokalbefolkningen. Storleken på öarna varierar, men de flesta öarna kan man gå runt på mellan 10-30min. Generellt är de lokala öarna större än resort öarna.

malé maldivernas huvudstad - maldiverna fakta

Maldivernas huvudstad - Malé

Huvudstaden heter Malé och här bor de drygt 100 000 invånare, dvs ungefär en tredjedel av landets totala befolkning. Malé är ju som ni säkert förstått en egen ö, med en yta på knappt två kvadratkilometer, vilket gör Malé till en av världens mest tätbefolkade städer. Maldivernas internationella flygplats har även den en egen ö som ligger i anslutning till Malé.

maldiverna fakta ekonomi swimmingpool

Maldivernas Ekonomi

Tack vare klimatet och den ofattbart vackra naturen har Maldiverna blivit ett mycket attraktivt turistmål. Ca 90% av landets skatteintäkter kommer från turismen. Andra största inkomstkällan är fiske. Landets valuta heter Rufiyah, men på turistorterna är det USD$ & kortbetalningar som används. Så det finns ingen anledning att växla till Rufiyah om ni ska till en resort ö.

Snabbfakta om Maldiverna

Maldiverna yta

Maldiverna är till ytan världens 191 största land. Med sina 298 kvadratkilometer är man precis efter Malta på listan. Sverige är 450 000 kvadratkilometer stort.

Maldiverna befolkning

Landets har drygt 300 000 invånare. Då landet till ytan inte är så stort, är Maldiverna därmed världens femte mest befolkningstäta land.

Maldiverna religion

Maldiverna är ett muslimskt land. Den sunnitiska riktningen inom islam är landets stadsreligon.

Maldivernas högsta punkt

Maldivernas högsta punkt är endast 2,5 meter över havet. Vilket gör Maldiverna till ett extremt utsatt land om klimatförändringarna fortsätter.

Maldivernas djurliv

Maldiverna har ett av världens rikaste djurliv under vattenytan. Det lockar årligen tusentals dykare från hela världen.

Maldiverna transport

På Maldiverna åker man antingen speedboat eller sjöflyg. Det finns även färjor från Malé ut till dem lokala öarna.