Maldiverna Fakta

I denna artikel har vi samlat all fakta om Maldiverna som land. Hur det bildades, hur stort det är, Maldivernas historia, ekonomi med mera. Det finns faktiskt en hel del saker som är både intressant och bra att veta om detta fantastiska paradis. Vi inleder med lite övergripande snabbfakta om Maldiverna!

Maldiverna turistinformation – 12 snabba fakta

  • Yta: 298 kvadratkilometer
  • Huvudstad: Malé
  • Språk: Dhivehi i huvudsak, men man talar även ofta Engelska.
  • Religion: Sunni, Maldiverna är ett muslimskt land.
  • Statsskick: Republik.
  • Högsta punkt: 2,5 meter över havet.
  • Temperatur: Dagtid snitt ca 30° året runt, under natten ca 24°.
  • Bästa perioden att åka: Rent vädermässigt är det december till mars.
  • Valuta: Rufiyah, men det går också bra att handla i Amerikanska dollar.
  • Tidvatten: Landet är extra utsatt för tidvatten vilket kan medföra undervattensströmmar.
  • Telefonnummer vid nödsituation: Ambulans 102, Polis 119, Brandkår 118.
  • Ambassad: Närmsta svenska ambassad ligger i New Dehli, men det finns ett konsulat i huvudstaden.

Sveriges konsulat på Maldiverna: Om ni har frågor eller är i behov av hjälp (ej akut förstås) när ni väl är på plats, hör av er till svenska konsulatet som ligger i Malé: Telefonnummer: +960 301 3776

Epost: info@swedenconsulate.mv
Adress: H.coral Reef, 7th floor, Boduthakurufaanu Magu
Malé, Rep of Maldives

Fakta om Maldiverna som land 

Maldiverna är ett litet land i norra indiska oceanen som ligger sydväst om Indien och Sri Lanka. Landet består av en mängd olika små öar. I förhållande till Afrika så ligger det i höjd med Somalia. Vill ni läsa mer om Maldivernas geografi, så har vi en helt egen artikel med en bra karta över Maldiverna.

karta maldiverna - maldiverna fakta

Maldiverna består av 1192 olika öar, utspritt på 26 atoller, (en atoll är detsamma som ögrupp). Av dessa 1192 öar är ungefär 15% bebodda. Maldivernas huvudstad heter Malé, som förövrigt också är den största staden på Maldiverna. I Malé bor det ungefär 135 000 invånare, vilket kan jämföras med Örebro eller Västerås.

Maldiverna är ett platt land, här finns inga berg eller liknande. Maldivernas högsta punkt ligger endast 2,5 meter över havet, och själva huvudstaden Malé ligger knappt en meter ovanför havet. Faktum är att Maldiverna är världens lägsta land, i antal meter ovanför havet räknat. Med tanke på klimatförändringarna som sker i världen, så är det en del som tror att Maldiverna kan komma att försvinna.

fakta om maldiverna

Hur bildades Maldiverna?

Maldiverna, som består av korallöar har bildats av gamla vulkaner som inte längre är aktiva. När en vulkan slocknar ur, slutar den att växa och börjar sjunka på grund av tyngden från lavan som torkat. Det tar dock väldigt lång tid för en vulkan att sjunka.

Så koralldjur som finns runt omkring vulkanen bygger upp sina korallrev ovanpå vulkanen snabbare än vad vulkanen hinner sjunka. Korallreven bildar till sist en så kallad atoll, som känns igen av flera öar som bildar en ringformad struktur. Att öarna ligger direkt efter varandra beror på att korallöarna bildats ovanpå ett långt ”pärlband” av vulkaner, som alla sjunkit.

Historia 

Någon gång under 1100 talet började människor bosätta sig på Maldiverna. De allra första människorna kom mest troligt från Sri Lanka och Indien. Men på grund av handeln med Afrika och mellanöstern började folk härifrån istället etablera sig på Maldiverna. Och under de kommande 50 åren påbörjades en konvertering från buddhism till islam. Det sägs enligt tradition att kungen av Maldiverna konverterade till Islam 1153. Sedan dess har Maldiverna varit ett muslimskt land.

Omkring år 1500 försökte européer att bosätta och etablera sig på öarna. Men detta blev inte långvarigt då dessa på mindre än 15 år drevs bort från öriket, under ledning av Mohammed Thakurufaanu al Auzam. Och på grund av detta hyllas Mohammed än idag som en nationalhjälte i hela landet. Även om Mohammed levde på 1500-talet så finns hans grav än idag välbevarad i Malé, landets huvudstad.

I slutet av 1800 talet försökte indiska handelsmän självutnämna sig, om att ha monopol på utlandshandeln för Maldiverna. Detta bestred Maldivernas sultan genom att ingå ett protektorat med Storbritannien. Vilket i korthet betyder att Storbritannien hade kontroll över Maldiverna som en skyddsmakt, utan att ha makt över landets inre självstyre. Detta protektorat pågick fram till 1965, då Maldiverna tillslut blev självständigt. 1968 blev landet en republik.

maldiverna fakta historia

Hur stort är Maldiverna?

Maldivernas yta är 298 kvadratkilometer, och de hamnar på plats 191 i listan över länders storlek. Maldiverna är därmed ett av de absolut minsta länderna i världen. Till och med Malta är större än Maldiverna. Sverige hamnar på 56e plats, med en yta på 450 295 kvadratkilometer. Så när det kommer till yta är Maldiverna ingen gigant. Däremot är nästan hela ytan privilegierad med paradisstränder och kristallklart vatten. Vilket är få länder förunnat.

Befolkning 

Landet består av ungefär 440 000 invånare, vilket är färre än länder såsom Luxenburg & Kap Verde. Av Maldivernas befolkning bor dock nästan en tredjedel i huvudstaden Malé, så huvudstaden är faktiskt en av världens mest tätbefolkade städer. För att få ett medborgarskap i landet måste man vara muslim.

maldiverna fakta befolkning

Maldiverna religion 

Maldiverna är ett muslimsk land. Landets statsreligion, alltså den huvudsakliga religionen är Islam, med en Sunnimuslimsk inriktning. Alltså en tro som definieras av både den heliga skriften Koranen, samt av den siste profeten Muhammed. Man ska därmed leva efter hur profeten Muhammed själv hade valt att leva. Inom Islam är Sunni den absolut största inriktningen. I folkmun heter det att man är ”Sunnimuslim”.

Det finns en del saker att ha i sin beaktning när man besöker Maldiverna när det kommer till dess religion. Landet iakttar traditioner som Ramadan, den stora muslimska högtiden som infaller under olika perioder varje år. Det råder förbud mot vissa saker, exempelvis får man inte importera kristen litteratur, och alkohol är förbjudet i hela landet. Dock är det precis som i andra muslimska turistresemål tillåtet på hotellen och dess restauranger.

Om man bosätter sig på en resort kommer man inte att märka av detta alls, det är mer om man väljer att semestra i huvudstaden Malé exempelvis där lokalinvånarna bor. Och de olika muslimska lagar som landet tillämpar gäller inte för turister av annan religion. Så se det inte som ett hinder på något sätt att landet är av muslimsk tro. I ett land som Dubai till exempel fungerar turismen alldeles utmärkt, och detsamma gäller för Maldiverna!

Statsskick

Maldiverna är en republik, och i en författning från 2008 garanterar Maldivierna att landet har demokrati och grundläggande fri- och rättigheter – så länge de inte strider mot islam. Men trots detta lider Maldiverna av stora demokratiska brister. Landet har en del problem med till exempel korruption, och rättsäkerheten är relativt låg. Landet har en president, han heter Ibrahim Mohamed Solih, och har varit president sedan 2018.

maldiverna fakta religion

Valuta & ekonomi på Maldiverna 

Valutan på Maldiverna heter Rufiyah, och förkortas MVR. En Rufiyah är värd lite mer än hälften av en svensk krona. Valutakursen varierar givetvis från dag till dag, i skrivande stund visar Forex valutakurs 62 öre. Så det är enkelt att räkna när man handlar. Slå av lite mindre än hälften så får ni fram den faktiska kostnaden i svenska kronor. Rufiyah infördes på Maldiverna 1981 och det finns två sorters mynt samt sex olika sedelvalörer. Dock är inte Rufiyah så enkel att växla med, alla kontor jobbar inte med denna valuta utan rekommenderar istället att handla med Amerikanska dollar (USD), vilket också fungerar bra att handla med i mindre valörer på öarna.

Bor ni på en resort kan det mesta betalas mot slutfaktura, se bara till att er bank är okej med att handla på Maldiverna. I vissa fall spärras kortet per automatik av er bank för att man misstänker id-kapning eller skimming. Ett tips är att prata med sin bank eller läsa på deras hemsida innan avresa. Vill man handla med Rufiyah med sitt betalkort i landet, så välj alltid att betala i den lokala valutan. Annars riskerar man ett kraftigt valutapåslag från banken i fråga.

Bankomater för att ta ut pengar finns, men väldigt sällan på resortöarna. Är man på en lokal ö finns det desto fler, och dessa fungerar precis som hemma fast är på engelska. Det smidigaste är att betala med kort, men när man åker taxibåtar eller så är det väldigt bra att ha kontanter till hands, antingen MVR eller USD. På resortöarna betalar man bäst med sitt kort. Och det känns också säkrast då man slipper ha koll på sina kontanter hela tiden.

Vi använder själva alltid själva ett separat kreditkort när vi är ute och reser, det känns helt enkelt bättre än att använda sitt vanliga bankkort. Dessutom är det väldigt fördelaktigt, med fria kontantuttag i hela världen och kortet är dessutom helt utan årsavgift.

Här kan ni skaffa kreditkortet vi själva använder helt gratis!

När det gäller Maldivernas ekonomi så är turism den mest inbringande faktorn. Turismen står för ungefär 90 % av landets intäkter. Utöver turismen är fiske en annan stor inkomstkälla. Nästan hälften av landets arbetande invånare livnär sig på fiske. Länder som Tyskland, England och USA är några av de länder som importerar mycket fisk från Maldiverna (främst tonfisk). Landet är också känt för att exportera akvariefiskar.

Landets ekonomi är stabil i förhållande till sin storlek, den ekonomiska tillväxten har varit bra sedan 1970 talet. Men landet är mycket sårbart på olika sätt. Framförallt är det klimatet som kan och kommer att påverka Maldivernas framtid. Klimathotet mot Maldiverna har länge varit på tal, i takt med att vattennivån stiger hamnar landet mer och mer i farozonen. Och eftersom turism är landets främsta inkomstbringare är man i stort behov av att vara just ett populärt resmål.

Naturtillgångar och naturresurser

Den främsta naturtillgången landet har är givetvis alla dess paradisstränder. Det finns inget land i världen som kan erbjuda så många vackra stränder och badplatser. Även korallreven är en slags naturtillgång, dessa bjuder på massor av födoämne, och världens medicinska forskning är i stort behov av denna naturresurs för att nå förväntade resultat med sitt forskande. Andra naturtillgångar är kokosnötter, majs, sötpotatis och fisk.
maldiverna fakta naturtillgångar

Turism

Det finns en del turistinformation som kan vara bra att känna till, det mesta har vi redan nämnt i tidigare stycke i denna artikel. Maldiverna lever verkligen på sin turism, så utan turister skulle landet befinna sig i en helt annan ekonomisk situation.

Folket på Maldiverna är därför väldigt rädda om oss turister, och skjuter gärna till ett extra leende eller extra god service. Man har väldigt många turister som kommer på besök varje år, det skiljer sig så klart från år till år, men tittar vi på de senaste åren har man haft i snitt ungefär 1 300 000 turister per år. Värt att notera är att av dessa resenärer är nästan 50% européer. 

Tidsskillnad 

Landet tillhör världsdelen Oceanien, och Maldivernas tidszon är +05. Vilket betyder att det skiljer 4 timmar mot Sverige. Så om klockan i Sverige är 14:00, är den 18:00 på Maldiverna. Dock har inte Maldiverna sommartid som vi har i Sverige, så under sommaren gäller följande: 14:00 i Sverige, blir 17:00 på Maldiverna. Så har man en tid att passa gäller det att ha klart för sig vad som gäller, dock har man väldigt bra hjälp av dagens smarta telefoner.

maldiverna fakta turism

Internationell fakta Maldiverna

På engelska heter Maldiverna ”Maldives”. Det språk man huvudsakligen använder heter dhivehi, som är ett indo-europeiskt språk som påminner mycket om singalesiska. Landsbeteckningen är förkortat MV. Landsbeteckning kan ha många olika namn, som till exempel landsförkortning, nationsbeteckning, landsbokstäver eller ibland landskod. Hursomhelst är det en förkortning av landets namn.

Landskod förekommer också i ett annat sammanhang, och det är prefixet man använder när man ska ringa till Maldiverna. Då slår man +960 innan det telefonnummer man ska ringa till. Maldivernas flagga är grön med en röd ram, i mitten finns en halvmåne som pekar med sina spetsar åt höger.

maldiverna fakta flagga

Sammanfattning

Vårt mål med denna artikel har varit att ge er information med det viktigaste och mest väsentliga som kan vara bra att känna till innan resan. Det finns naturligtvis mer information att finna om detta vackra land, men allt hör inte hemma i denna artikel! Vi hoppas att ni lärt er något som kommer vara till glädje och nytta på er semester!