Maldiverna Karta

Att Maldiverna är ett av världens lyxigaste och mest exotiska resmål vet de flesta. Men var ligger Maldiverna i världen? Och hur ser Maldiverna ut på kartan? I den här artikeln går vi igenom allt som rör Maldivernas geografi. Kartorna hittar ni lite längre ner i artikeln.

Maldiverna består av många olika ”grupper” med öar, och varje sådan här grupp kallas för en atoll. I denna artikel kommer vi även gå igenom vad alla atollerna heter och var de ligger på kartan.

Var ligger Maldiverna?

Maldiverna är ett land som består av ett stort antal öar, närmare bestämt 1192 stycken. Dessa öar är så små att de normalt inte syns på en världskarta. Öarna är fördelade på 26 ögrupper, så kallade atoller. Och det är atollerna som ibland kan synas på en världskarta.

Med alla dessa öar utspridda på ett område om cirka 300 kilometer, så är Maldiverna världens mest utspridda land geografiskt sett. Därför är det ofta så att en karta över Maldiverna är uppdelad i olika delar. Det finns givetvis kartor över landet i sin helhet, men även där blir öarna ofta väldigt små.

Maldiverna ligger vid ekvatorn i världens tredje största hav, Indiska Oceanen, sydväst om Sri lanka och sydligaste delen av Indien. Maldiverna tillhör alltså världsdelen Asien, men eftersom landet ligger mitt ute i havet finns det inga andra länder som ligger jättenära. Men länderna som ligger närmst Maldiverna är: Indien och Sri Lanka, därefter kommer Somalia, Kenya, Tanzania och Sumatra Indonesien.

maldiverna karta - var ligger maldiverna - världskarta

Maldiverna karta världen 

Avstånd mellan Maldiverna och andra länder

Avståndet mellan Sverige och Maldiverna är ungefär 8000 km. Så om man reser från Stockholm, Göteborg eller Malmö spelar mindre roll, på 800 mil gör det knappt någon skillnad. Närmaste fastland är Indien, med endast 45 mil emellan (om man mäter från södra Indien till norra Maldiverna). Närmsta avståndet mellan Maldiverna och Sri Lanka är 71 mil.

Maldiverna på kartan 

Som vi varit inne på så finns det 26 stycken olika atoller, och det är egentligen dessa som ligger till grund för hur Maldiverna ser ut. Varje atoll består av många mindre öar som ligger i anslutning till varandra. Men för att underlätta administrering och organiseringen av landet så är sex av dessa atoller inräknade i andra lite större atoller.

Så administrativt finns det ”bara” 20 stycken atoller. Man skulle kunna säga att det finns 20 stycken distrikt i landet. Där varje atoll är ett distrikt, bortsett då från de sex atoller som ingår i någon av de andra 20.

Karta över Maldivernas Atoller

Här kan ni nu se en karta över Maldivernas alla atoller. Observera hur små öarna är. Det ingår olika många öar i respektive atoll. Vissa atoller är helt enkelt större än andra. Mer om detta hittar ni under kartan, där vi går igenom alla atollerna.

maldiverna atoller öar karta

Atoller Maldiverna 

Vi kommer här nedan att ge er en kort beskrivning av varje atoll. Atollerna har två namn, både ett internationellt och ett nationellt namn. Ofast är det internationella namnet ni kommer se hos de olika resebyråerna. Vi har valt att presentera atollerna efter hur de ligger geografiskt, så det ska bli så enkelt som möjligt för er att hitta atollen på kartan. Vi börjar med den nordligaste.

Haa Alifu Atoll (Thiladhunmathee Uthuruburi)

I denna atoll finns det mycket historia, här föddes nämligen Sultan Mohammed Thakurufaanu, mannen som drev bort portugiser från landet. Ön i fråga heter Utheemu, och här finns också en minnesplats och ett museum, landshjälten till ära.

Haa Dhaalu Atoll (Thiladhunmathee Dhekunuburi)

Atollen har 14 bebodda öar, på den ena ön Kulhuduffushi finns det lite större samhället med samma namn. Här finns både skola och sjukhus, vilket det inte annars kryllar av på Maldiverna. Det finns också en inrikesflygplats på den närliggande ön Hanimaadhoo.

Shaviyani Atoll (Miladhunmadulu Uthuruburi)

51 öar av mindre storlek bildar denna nordliga atoll. Denna atoll är historiskt känd då det sägs att det var här Mohammed Thakurufaanus gömde sin båt under nätterna när han drev bort portugiserna från öriket.

Noonu Atoll (Miladhunmadulu Dhekunuburi)

En viktigt atoll för Maldivernas turism. Atollen har en fantastisk omgivning med bra dykning. Atollen är känd för sin stora mängd fiskar, speciellt Red snappers men även delfiner. Manadhoo är största samhället, totalt på atollen bor det ungefär 14 500 människor.

Raa Atoll (Maalhosmadulu Uthuruburi)

På en karta hittar ni Raa atollen bland de norra atollerna. Denna atoll står på ett enda stort rev, så atollen är omringad av mycket djupt vatten. Atollen utmärker sig väldigt på kartan då den ser ut som ett ansikte där näsan pekar åt väst.

Baa Atoll (Maalhosmadulu Dhekunuburi)

Också känd under namnet Horsburgh Atoll. Atollen har sammanlagt 75 öar och här bor över 11 000 människor, vilket är ganska mycket för att vara en atoll på Maldiverna. Här finns också gott om korallrev. Atollen är uppbyggd och omringad av totalt 105 olika korallrev.

Lhaviyani Atoll (Faadhippolhu)

Ännu en atoll som sticker ut för sina fina dykmöjligheter. Framförallt i norra delen. Det finns ett känt korallrev som heter Guraidhoo Corner,där många dyker efter bland annat rockor. I övrigt ligger Maldivernas sjätte största stad i denna atoll, Naifaru. Här bor omkring 6000 människor.

Kaafu Atoll (Malé Atholhu)

Denna atoll är känd för sitt yrkesfiske, här finns gott om bland annat Red Snapper och tonfisk. Det som dock oftast dyker upp i samband med Kaafu atollen är givetvis att Maldivernas huvudstad ligger i denna atoll. Huvudstaden Malé hittar ni på kartan i Kaafus södra hörn.

Alifu Alifu Atoll (Ari Atholhu Uthuruburi)

Norra delen av en utav landets största atoller. Ari atoll kallas Alifu Alifu och här bor ungefär 6000 personer. Sammanlagt finns det 32 öar i denna norra del, dessa öar har varit bebodda sedan lång tid tillbaka och man har hittat fynd som påvisar att folk bott här ända sedan perioden då Maldiverna var buddistiskt.

Alifu Dhaalu Atoll (Ari Atholhu Dhekunuburi)

Södra delen av Ari atollen. Här bor ungefär 8000 personer. Denna södra del bestående av 55 öar blev delad 1984, där den andra halvan av Ari atoll heter Alifu Alifu atoll, som vi nämnt ovan. På kartan ligger dessa två atoller ganska centralt i väst.

Vaavu Atoll (Felidhe Atholhu)

Just denna atoll är känd för sina snorkling och dykningsmöjligheter. Atollen ligger lite mer isolerad och för sig själv jämfört med många andra atoller. Det är också populärt att åka runt bland öarna på sightseeing i en Dhoni (en typisk Maldivisk båt).

Meemu Atoll (Mulaku Atholhu)

33 olika öar bildar tillsammans Meemu atoll, eller Mulakatolhu som den kallas ibland. Det finns en historiskt känd moské på Kolhufushi, som är en av atollens öar. På en annan ö i atollen (Kolhuvaariyaafushi) finns båtvraket av Mohammed Thakurufaanus båt, nationalhjälten som vi nämnt tidigare.

Faafu Atoll (Nilandhe Atholhu Uthuruburi)

I den sydvästra delen av Maldiverna ligger denna atoll, här bor ungefär 4600 personer och antalet öar uppgår till 23 stycken. Just denna atoll uppmärksammas ibland som lite extra populär, till exempel så försökte Saudi Arabiens kung köpa ön för några år sedan.

Dhaalu Atoll (Nilandhe Atholhu Dhekunuburi)

Dhaalu består av 56 mindre öar varav sju är bebodda. Totalt uppgår befolkningen till ungefär 7000 personer, huvudön i atollen heter Kudahuvadhoo och är känd för sina många ruiner av forna buddisttempel. Det sägs att ön innehar världens finaste murverk i form av gamla tempel.

Thaa Atoll (Kolhumadulu Atholhu)

Här finns 13 bebodda öar, från börja hette denna atoll Kolhumaduva men har senare döpts om till Kolhumadulu eller då Thaa Atoll. Här finns en del anläggningar för fiskeförädling, då denna atoll anses vara ett mycket bra fiskeområde.

Laamu Atoll (Hahdhummathi Atholhu)

Laamu atollen med sin typiska ”atoll utformning” likt en ring består av 72 olika öar. Atollen kantas av barriärrev och är en av de större atollerna på Maldiverna. Största ”staden” heter Fonadhoo, här bor ungefär 1700 invånare.

Gaafu Alifu Atoll (Huvadhu Atholhu Uthuruburi)

1962 delades den relativt stora atollen Huvadhu i två administrativa delar, detta är den norra delen. 83 mindre öar bildar tillsammans denna administrativa atoll. Här ligger också staden Viligili där det bor omkring 2900 människor året om.

Gaafu Dhaalu Atoll (Huvadhu Atholhu Dhekunuburi)

Den sydvästra delen av Huvadhu heter Gaafu Dhaalu. Här finns hela 153 olika mindre öar, varav ungefär tio stycken är bebodda. För att få besöka öarna som är bebodda måste man ha ett särskilt tillstånd som ger en rätten att lämna ”turistzonen”.

Gnaviyani Atoll (Fuvahmulah)

Den tredje största ön på Maldiverna. Denna atoll består egentligen bara utav denna stora ö, Fuvahmulah. Atollen är mest känd för sina dykmöjligheter och då främst hajdykning. Ön är faktiskt den enda platsen på jorden där man kan dyka efter sju olika sorters hajar på en och samma gång, året om.

Seenu Atoll (Addu Atholhu)

Precis söder om ekvatorn ligger denna sydligaste atoll i landet, längst ner på landets karta. Här ligger också staden Addu City. Atollen består av 32 öar, bland annat ön Gan, där vi även hittar Gan international Airport. Här kan relativt stora plan landa, brittiska flygvapnet använde denna flygplats för många år sedan.

Sammanfattning

Maldiverna är ett litet land, men få länder i världen har så många paradisöar. Öarna är generellt så extremt små, därav att landet är uppdelat i dessa diskrikt eller atoller.

Vi hoppas att ni nu kunnat få en klarare bild över hur Maldiverna ser på kartan. Återkom gärna till artikeln och vår karta över Maldiverna för att påminna er om de olika atollerna. Kan vara skoj att se när ni väl bestämt vilken ö ni ska bo på.